Oranje begint aan weg naar monster-WK: zo ziet het toernooi eruit

Reacties

Met het bekendmaken van zijn voorselectie voor de Nations League-duels met Bosnië en Herzegovina en Duitsland heeft Ronald Koeman vrijdag het officieuze startsein gegeven voor de WK 2026-campagne van Oranje. Over twee jaar wordt het grootste voetbalevenement ooit gespeeld in Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Zo gaat het XXL-WK in zijn werk.

Oranje begint aan weg naar monster-WK: zo ziet het toernooi eruit
© Pro Shots

Hoeveel landen doe er mee aan het WK 2026?

Liefst 48 teams zijn van de partij, zestien meer dan tussen de WK's van 1998 en 2022 (de periode dat het toernooi uit 32 teams bestond). Voor Europa liggen er zestien tickets klaar.

Wanneer is het WK 2026?

De openingswedstrijd is op 11 juni in Mexico City, in het iconische Estadio Azteca. De eindstrijd is op zondag 19 juli in New Jersey.

Hoeveel wedstrijden zijn er in totaal?

Niet schrikken: liefst 104. Dat zijn er 53 meer dan tijdens het EK 2024 en veertig meer dan tijdens het WK 2022.

Hoe ziet de eerste ronde eruit?

Er worden twaalf groepen van vier landen gevormd; we gaan door tot en met Poule L. De eerste twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor de knock-outfase, alsmede de acht beste nummers drie. Het wordt dus weer rekenen.

En daarna?

De 32 groepsfase-overlevers worden onderverdeeld in een knock-outschema. Ten opzichte van de vorige WK's komt er één ronde bij. De vier halvefinalisten spelen dus liefst acht duels: drie groepsduels, een zestiende finale, een achtste finale, een kwartfinale, een halve finale en een finale/strijd om het brons.

Zijn de tijdstippen al bekend?

Nog niet. Uiteraard wordt het voor de Europeanen wel voor een groot deel nachtwerk. In alles wordt het WK 2026 massaal, niet in de laatste plaats het schema. Er zijn zelfs dagen met zes wedstrijden. Veel rustdagen zijn er ook niet. Na de groepsfase gaat het direct verder met de zestiende finale. Het hele toernooi door zijn er maar vijf dagen waarop er niet wordt gevoetbald.

Voorlopig zijn er nog 22 maanden om alvast te imagineren. Eerst maar eens de Nations League-campagne van Oranje, waarna in 2025 de WK-voorronde van start gaat.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.