Oranje hoopt dat vrijdag de dertiende opnieuw geluk brengt tegen Frankrijk

Reacties

Traditiegetrouw blikt VI aan de hand van cijfers en feiten vooruit op de komende interland. Het Nederlands elftal vervolgt de EK-kwalificatiereeks vrijdagavond met een thuiswedstrijd tegen Frankrijk.

Oranje hoopt dat vrijdag de dertiende opnieuw geluk brengt tegen Frankrijk
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 2
Frankrijk
Frankrijk

• De loting voor het EK is al over ruim anderhalve maand, maar toch heeft Oranje slechts vier van de acht kwalificatieduels gespeeld. Uit die wedstrijden peurde de ploeg van Ronald Koeman negen punten. Alleen de ouverture ging verloren. Frankrijk was op 24 maart met liefst 4-0 te sterk.

• Bij dat duel in Parijs miste Koeman onder anderen Matthijs de Ligt en Cody Gakpo wegens een virus dat rondging in de selectie van Oranje. Als gevolg van een blessure was Frenkie de Jong er ook niet bij. De middenvelder van Barcelona behoort ook deze keer tot de afwezigen. Net als twee handenvol andere internationals. 'Ik heb het nog niet eerder zó extreem meegemaakt. Je ben alleen maar bezig met kijken naar welke blessures er zijn en welke klachten de jongens hebben', verzuchtte Koeman maandag tijdens een persconferentie.

Het is al de dertigste keer dat Nederland en Frankrijk elkaar tegengekomen. Oranje won elf maal en ging veertien keer onderuit. Slechts vier ontmoetingen leverden geen winnaar op. Sinds de fameuze 4-1 zege van het Oranje van Marco van Basten op het EK 2008 triomfeerden Les Bleus in zes van de zeven wedstrijden.

• 'Zijn er wel voldoende haasjes om uit te delen?', vroeg Koeman zich maandag hardop af. Liefst zeven spelers in zijn selectie speelden nog nooit voor Oranje en maken dus kans op het kleinood dat internationals krijgen na een vuurdoop. Het gaat om Brian Brobbey, Jeremie Frimpong, Quilindschy Hartman, Ian Maatsen, Nick Olij, Micky van de Ven en Bart Verbruggen.

• Daley Blind verdiende zijn haasje al in 2013. Met 103 caps is de speler van Girona inmiddels de meest ervaren speler in het keurkorps van Koeman. De productiefste international is hij niet: die eer is voor Steven Bergwijn met acht goals, eentje meer dan Wout Weghorst. Tellen we alle Oranje-goals van de opgeroepen spelers bij elkaar op, dan komen we tot 44, net zoveel als de geblesseerde en dus afwezige Memphis Depay.

Donyell Malen kan zijn 25ste interland spelen, waarmee de aanvaller van Borussia Dortmund onder anderen de onlangs overleden Jan Jongbloed, Paul Bosvelt en Stijn Schaars achter zich zou laten. Tijdens de vorige interlandperiode bereikte Weghorst deze mijlpaal.

Donyell Malen maakte tot nu toe vier goals in Oranje.
© Pro Shots
Donyell Malen maakte tot nu toe vier goals in Oranje.

Bij Oranje staan geen spelers op scherp met het oog op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland van maandag. Spelers zijn pas bij de derde gele kaart voor één wedstrijd geschorst. Lutsharel Geertruida, Blind, Nathan Aké, Virgil van Dijk, Weghorst, Gakpo en Mats Wieffer zijn de internationals die in deze kwalificatiereeks wel al één keer geel kregen.

Nederland-Frankrijk wordt gespeeld op vrijdag de dertiende, net als de al gememoreerde ontmoeting op het EK 2008. Een andere iconische interland op deze pechdatum? De WK-wedstrijd tegen Spanje in 2014. Met een 5-1 triomf stortte Nederland toen het fundament voor een prima eindtoernooi.

Kylian Mbappé maakte al vier treffers tegen Oranje. Dat is nog lang geen record - Vivian Woodward kwelde Nederland in de prehistorie van het interlandvoetbal met dertien goals - maar in de bovenste regionen van de lijst der Oranje-beulen is de superster van Paris Saint-Germain een van de weinige namen uit de moderne tijd. Wel moet Mbappé nog Burak Yilmaz (vijf keer trefzeker tegen Oranje) boven zich dulden.

• Dan nog voor de tenuefetisjisten: de brigade van Koeman speelt vrijdag in het geheel oranje thuistenue. Les Bleus gaan gekleed in hun uittenue, oftewel een wit shirt, witte broek en witte kousen.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep B EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
8
7
1
0
29-3
+26
22
2
Nederland
8
6
0
2
17-7
+10
18
3
Griekenland
8
4
1
3
14-8
+6
13
4
Ierland
8
2
0
6
9-10
-1
6
5
Gibraltar
8
0
0
8
0-41
-41
0
* Actueel tot en met 19 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.