Oranje maakt in Praag het vertrouwen waar

Vol vertrouwen reisde Oranje af naar Praag. Dat bleek terecht, want Tsjechië werd in een kwartier tijd in verloren positie gemanoeuvreerd. Edwin van der Sar deelde de eerste tik uit, Rafael van der Vaart en Barry Opdam de genadeklappen (2-0).

Oranje maakt in Praag het vertrouwen waar

Het was het eerste half uur duidelijk waarom de Tsjechische bondscoach Karel Brückner zoveel aandacht had besteed aan het oplappen van Milan Baros. De spits was een handenbinder, aan wie Khalid Boulahrouz meer dan zijn handen vol had. Ontsnapte de Nederlandse verdediger aan een strafschop, na de volgende uitgelokte valpartij van Baros na een klein half uur was het wel raak.

Tsjechië verzuimde de buitenkans te benutten. Dat was de verdienste van Edwin van der Sar, die de inzet van Tomas Rosicky knap uit zijn doel ranselde. De Oranje-goalie legde daarmee de basis voor een heet Nederlandse kwartiertje, waarin Tsjechië in een verloren positie werd gebracht.

De eerstvolgende tik kwam van de voet van Rafael van der Vaart, die na ruim een half uur raak schoot na een vloeiende combinatie met Arjen Robben. Met tussendoor een wegens buitenspel afgekeurde treffer van Jiri Stajner incasseerde Tsjechië de genadeklap van Barry Opdam. De verdediger van AZ bracht Oranje met een rake kopbal in een uiterst comfortabele positie.

Het Tsjechische offensief resulteerde in druk op het Nederlandse doel op. Marco van Basten greep in door Khalid Boulahrouz naar de kant te halen ten faveure van Ron Vlaar, die zo in Praag zijn debuut maakte in het Nederlands elftal. Het veranderde niet veel aan het spelbeeld.

Tsjechië joeg tevergeefs op de aansluitingstreffer, terwijl Nederland zich beperkte tot countervoetbal. Ondanks enkele knappe reddingen Van der Sar hield de thuisploeg de moed erin. Ruud van Nistelrooy verzuimde in de slotfase zout in de Tsjechische wonden te gooien, maar daar was het Oranje-feest niet minder om.

Het vormt een schril contrast met de tegenstander. Door de nederlaag is voor Tsjechië het WK verder weg dan ooit. De ploeg van Brückner moet sowieso het laatste groepsduel met Finland winnen.

Bekijk hier al onze video's
{"title":"Special: Paixão heeft één of meer schoten op doel","titleMobile":"Special: Paixão heeft één of meer schoten op doel","odd":"2.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_313c_&affid=205&siteid=432&adid=313&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:ff60540c-792b-4a31-9db0-b963b0f81013","position":"3","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Zet nu in op 'Igor Paixão heeft één of meer schoten op doel' bij Feyenoord tegen Bayer Leverkusen. De quotering is verhoogd van 1.66 naar 2.00","textMobile":"Zet nu in op 'Igor Paixão heeft één of meer schoten op doel' bij Feyenoord tegen Bayer Leverkusen. De quotering is verhoogd van 1.66 naar 2.00"}