Oranje onder 20 klopt Japan, Owusu wervelt

Het Nederlands elftal voor spelers onder twintig jaar is het WK in eigen land begonnen met een overwinning op Japan. De zege leek al binnen in de eerste twintig minuten, waarin Quincy Owusu Abeyie als een wervelwind over het veld raasde in Kerkrade. Maar na de 2-0 stokte het bij Oranje, waardoor Japan terug in de wedstrijd kwam en het Oranje nog lastig maakte (2-1).

Owusu leek in de beginfase op de jonge Ronaldo. De negentienjarige aanvaller van Arsenal koppelde zijn grote fysieke kracht aan een ongelooflijke snelheid. Alsof ze er niet stonden passeerde hij tal van machteloze Japanners.

Het spektakel waarmee Owusu het publiek verwende, leverde indirect twee doelpunten op. Bij de 1-0 stond hij met zijn actie aan de basis. Ryan Babel (subtiel hakje) en Ibrahim Afellay (feilloze afwerking) maakten het af.

In de achttiende minuut schudde Owusu vier Japanners af in een rush over zeker zestig meter. Hij behield vervolgens het overzicht, bediende Babel, die via zijn tegenstander de 2-0 voorbij Shusaku Nishikawa werkte.

Toen de Oranje-storm luwde en Japan ervoor koos om regelaar Hedwiges Maduro te schaduwen, zakte Oranje in. Kansen kwamen er steeds minder en Japan richtte zich langzaam steeds meer op.

Nederland kwam echt in de problemen toen de lange Sota Hirayama in de 69ste minuut de 2-1 binnenkopte. Twee keer hield doelman Kenneth Vermeer vervolgens Oranje op de been. In de laatste minuut spaarde Robert Cullen Foppe de Haans ploeg door in kansrijke positie gehaast over te schieten.