Barcelona is zaterdag verrassend onderuit gegaan bij Osasuna en is daardoor de ongeslagen status van dit seizoen in La Liga kwijt. Ante Budimir en Bryan Zaragoza bleken plaaggeesten voor het povere Barça, dat voor het eerst sinds 4 mei onderuit ging in de Spaanse competitie.

Osasuna
4 - 2
Barcelona
Barcelona

Barcelona had tot zaterdag alle competitieduels gewonnen, maar was vooral in de eerste helft in Estadio El Sadar een schim van zichzelf. Trainer Hansi Flick, die nog niet kon beschikken over Frenkie de Jong, liet Raphinha en Lamine Yamal op de bank starten en zag dat zijn ploeg vooral voor de rust aanvallend onmachtig was. De Catalanen hadden vaker de bal dan Osasuna, maar de thuisploeg was dreigender.

Na ruim een kwartier sloeg de thuisploeg ook toe. Zaragoza slingerde de bal vanaf de linkerflank voor het doel van Barcelona en Budimir knikte de openingsgoal binnen. Tien minuten later kwam Barça nog dieper in de problemen. Pablo Ibáñez stuurde de rappe Zaragoza de diepte in en de Bayern München-huurling speelde Barça-keeper Iñaki Peña uit met een fraaie schijnbeweging. Daarna schoof hij de 2-0 binnen.

Blunder
Flick greep ondanks de dramatische eerste helft niet in tijdens de rust en zag dat Osasuna-keeper Sergio Herrera Barcelona weer terug hielp in de wedstrijd. Nadat hij even daarvoor nog voorkwam dat Robert Lewandowski kon scoren, vergaloppeerde de aanvoerder zich bij een uitworp. Herrera leverde de bal in bij Gerard Martin, waarna Pau Victor een niet al te hard schot afvuurde richting het doel van Osasuna. De al terug rennende Herrera bleek niet in staat om het rollertje te pareren.

Met Raphinha en Yamal als invallers ging Flick op zoek naar de gelijkmaker, maar ruim een kwartier voor tijd vergrootte Osasuna weer de zorgen voor Barcelona. Kort nadat Ferran Torres in kansrijke positie op Herrera stuitte werkte verdediger Sergi Dominguez Budimir in het strafschopgebied naar de grond bij een voorzet vanaf de rechterflank. De bal ging op de stip en Budimir liet Peña kansloos.

Koploper
In de slotfase maakte Abel Bretones met een harde uithaal van buiten het strafschopgebied ook nog de 4-1 voor de thuisploeg. Yamal maakte de nederlaag nog iets dragelijker door kort voor tijd de 4-2 voor zijn rekening te nemen. Barcelona blijft ondanks het verlies koploper in La Liga. Nummer twee Real Madrid kan bij een overwinning op Atlético Madrid op een punt komen van Barça.