Pellè met twintig treffers in illuster rijtje Italiaanse spitsen

Waar Graziano Pellè inmiddels John Guidetti evenaarde door tegen Roda JC Kerkrade zijn twintigste competitiegoal voor Feyenoord te maken, schaarde hij zich ook bij een illuster rijtje landgenoten dat buiten de eigen landsgrenzen het ene na het andere doelpunt maakte.

Pellè met twintig treffers in illuster rijtje Italiaanse spitsen

Luca Toni was vijf jaar geleden de laatste Italiaan die het beter deed dan Pellè in een Europese competitie. De huidige aanvaller van Fiorentina kroonde zich in 2007/08 tot topscorer van de Bundesliga door namens Bayern München 24 keer doel te treffen.

Door topscorer van de Bundesliga te worden evenaarde Toni (op onderstaande foto met Mark van Bommel en Daniël Van Buyten) de prestaties van Marco Negri en Christian Vieri, die tien jaar eerder de twee eerste Italianen waren die uitgroeiden tot de beste schutters van respectievelijk Schotland en Spanje. Negri was in 1997/98 in het shirt van Glasgow Rangers goed voor een Italiaans recordaantal van liefst 32 competitiegoals. Vieri maakte tijdens diezelfde jaargang 24 goals voor Atlético Madrid en verdiende daarmee een miljoenentransfer naar Lazio, dat liefst 56 miljoen gulden betaalde voor de enige Italiaanse Pichichi die de Primera División ooit heeft gekend.

Of ook Pellè topscorer wordt valt nog te bezien, want met Wilfried Bony heeft hij een geduchte concurrent. De Ivoriaanse aanvaller van Vitesse was tot dusver al 24 keer trefzeker en voert de lijst van topschutters in de Eredivisie al vrijwel het gehele seizoen aan.

Zeker is wel dat Pellè zich definitief tussen het rijtje Italiaanse spitsen heeft geschaard dat ook buiten de landsgrenzen succesvol was. Zo heeft Pellè gewezen goalgetters als Fabrizio Ravanelli (zestien goals voor Middlesbrough in 1996/97) en Paolo Di Canio (eveneens zestien goals voor West Ham United in 1999/00) al achter zich gelaten.

Bovendien kan de Feyenoord-spits zondag tegen FC Utrecht Marco Simone evenaren. De voormalige aanvaller van AC Milan eindigde in 1999/00 op 21 goals namens AS Monaco. En als Pellè zijn imponerende productiviteit handhaaft komen ook de aantallen van Toni en Vieri spoedig binnen handbereik. (Tim Vos)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen