Platini staat in zijn hemd door 'The Italian Job'

Reacties

In 2011 werd Financial Fair Play geïntroduceerd door de UEFA. Het stokpaardje van Michel Platini, die zich woensdag officieel meldde als kandidaat-voorzitter van de FIFA, zou de concurrentie eerlijker maken en onverantwoorde uitgaven voorkomen. Maar clubs maken steeds meer gebruik van de mazen in de toch al wankele wet.

Platini staat in zijn hemd door 'The Italian Job'

Spelers huren met een verplichte optie tot koop is namelijk de nieuwe trend in Europa. Niet gek, want nu halen en later betalen is dé manier om Financial Fair Play (FFP) te omzeilen. Met name in Italië doen de clubs dat massaal.

'Vijftig procent van de clubs in Europa maakt verlies. Dit moet ophouden. Deze clubs geven meer uit dan ze binnenkrijgen en betalen hun schulden niet af. Met deze maatregel willen we deze clubs beschermen en de voetballerij gezondmaken', zei Platini bij de implementatie van FFP.

Rampzalig
Kortom: clubs moesten zelfvoorzienend worden en mochten verliezen niet meer tot in het oneindige laten afdekken door een rijke eigenaar. Clubs die structureel meer bleven uitgeven dan er binnenkwam, zouden gestraft worden met boetes en het ontzeggen van deelname aan de Europa League en Champions League. Daarmee leek Platini een ferme stok achter de deur te hebben. De grens werd gesteld op een verlies van vijf miljoen over een periode van drie jaar. Voor clubs van wie de eigenaar bereid was garant te staan voor de verliezen, werd een wat soepeler regeling aangehouden.

De komst van FFP was voor de Serie A rampzalig. Want de plannen van Platini stonden haaks op de manier waarop Italiaanse voetbalclubs gerund worden. In Italië is een voetbalclub geen bedrijf, maar een speeltje van een zakenman. Bijna alle Serie A-clubs maken structureel verlies. Tot de komst van FFP was dit geen probleem, want deze verliezen werden jaar in jaar uit afgedekt door mannen als Silvio Berlusconi (AC Milan) en Massimo Moratti (Internazionale).

Doorschuiven
De introductie van FFP leek korte metten te maken met deze methode. Lang hielden clubs als Milan en Inter zich koest op de transfermarkt. De doctrine van Platini zorgde voor een nieuwe realiteit in de Serie A. Voor even dan. Want nu de FFP-regels wankelen en forse overtreders als Paris Saint-Germain en Manchester City zijn weggekomen met een boete in plaats van Europese uitsluiting, laten de tegenwoordig door buitenlands kapitaal gesteunde Italianen hun spierballen zien op de transfermarkt. Op krediet welteverstaan, waardoor Platini in zijn hemd staat.

Inter benut de maas in de wet veelvuldig. De club is sinds vorig seizoen in handen van de steenrijke Indonesiër Erick Thohir. Geld is daardoor al langer geen probleem voor de Nerazzurri en nu lijkt FFP ook geen obstakel meer. De Champions League-winnaar van 2010 maakte tussen 2009 en 2013 bijna een half miljard euro verlies, maar kocht deze zomer al voor bijna honderd miljoen in. Alhoewel: Inter heeft de uitgaven voor de deze zomer gehaalde spelers zover doorgeschoven (zie onder) dat het door eerdergenoemde rechtszaak maar de vraag is of FFP tegen die tijd nog wel bestaat.

Platini kan Inter en andere clubs nu in elk geval nu niets maken, terwijl zijn regels met voeten getreden worden. The Italian Job zet Platini in zijn hemd en dat is in de week dat de Fransman zijn kandidatuur voor het FIFA-presidentschap bekendmaakte uiterst pijnlijk.

Nu halen, later betalen

Speler Van Naar Huur Verplichte koop
El Shaarawy AC Milan AS Monaco 2015 2016
Shaqiri Bayern München Internazionale Januari 2015 Juli 2015
Miranda Atlético Madrid Internazionale 2015 2016
Jovetic* Manchester City Internazionale 2015 2016
Salah* Chelsea AS Roma 2015 2016
Negredo Manchester City Valencia 2014 2015
Falqué Genoa AS Roma 2015 2016
Brozovic Dinamo Zagreb Internazionale 2015 2016

*Bevestiging transfers Stevan Jovetic en Mohamed Salah volgt naar verwachting deze week.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.