Portret WK-deelnemer Argentinië

Voetbal International belicht met portretten de verschillende WK-deelnemers.

Portret WK-deelnemer Argentinië


Argentinië bemachtigde ternauwernood het benodigde ticket voor het WK. In de laatste en beslissende kwalificatiewedstrijd met aartsrivaal Uruguay boekte de tweevoudig wereldkampioen in Montevideo een nipte 1-0 zege, waarmee het de play-offs omzeilde en zich na Brazilië, Chili en Paraguay als vierde Zuid-Amerikaanse land direct voor de eindronde plaatste. Dieptepunt voor Argentinië in de kwalificatiereeks was de 6-1 zeperd in en tegen Bolivia, een van de grootste nederlagen ooit in de historie van de nationale ploeg.

Diego Armando Maradona (Buenos Aires, 30 oktober 1960) staat voor zijn eerste WK als bondscoach. De volgens velen beste voetballer aller tijden maakte als speler al vier WK's mee en beleefde in 1986 zijn hoogtepunt door zijn land op magistrale wijze naar de wereldtitel te leiden. Na zijn actieve loopbaan haalde de voormalige vedette louter het nieuws door gezondheidsproblemen als gevolg van zijn drugs- en eetverslaving. In november 2008 werd hij - zonder enkele ervaring als trainer - aangesteld als bondscoach van Argentinië. In die hoedanigheid gebruikte hij in vijftien interlands al meer dan zestig spelers.

Doel Sergio Romero (AZ), Mariano Andújar (Catania, Ita), Diego Pozo (Colon).

Verdediging Gabriel Heinze (Olympique Marseille, Fra), Martín Demichelis (Bayern München, Dui), Nicolás Otamendi (Velez Sarsfield), Wálter Samuel (Internazionale, Ita), Clemente Rodríguez (Estudiantes de La Plata), Nicolas Burdisso (AS Roma, Ita), Ariel Garcé (Colon).

Middenveld Javier Mascherano (Liverpool, Eng), Jonás Gutiérrez (Newcastle United, Eng), Ángel Di María (Benfica, Por), Mario Bolatti (Fiorentina, Ita), Juan Sebastián Verón (Estudiantes de La Plata), Javier Pastore (Palermo, Ita), Maxi Rodríguez (Liverpool, Eng).

Aanval Lionel Messi (Barcelona, Spa), Gonzalo Higuaín (Real Madrid, Spa), Carlos Tévez (Manchester City, Eng), Sergio Agüero (Atletico Madrid, Spa), Diego Milito (Internazionale, Ita), Martin Palermo (Boca Juniors).

Zo goed als Lionel Messi het afgelopen seizoen voor zijn werkgever Barcelona was, zo onzichtbaar was hij in die periode vaak in de nationale ploeg. Bij de swingende Catalaanse formatie van trainer Josep Guardiola onderscheidde hij zich met vele doelpunten (47 in 53 officiële duels), talrijke assists en magistrale acties. Bij La Albiceleste kon de begenadigde aanvaller zijn ploeggenoten niet tot grootse daden inspireren en haalde hij zelf niet het niveau waarop hij als clubspeler wél schitterde. Niettemin heeft Messi, die in 2005 al eens wereldkampioen werd met Argentinië Onder-20, het in zich om tot sterspeler van het WK in Zuid-Afrika uit te groeien.

Argentinië neemt komende zomer voor de vijftiende keer deel aan de eindronde van een wereldkampioenschap. Sinds de editie van 1974 in West-Duitsland ontbraken de Argentijnen, die het WK in 1978 en 1986 wonnen, geen enkele keer op het eindtoernooi. La Albiceleste bezet achter Brazilië, Duitsland en Italië de vierde plaats op de WK-ranglijst aller tijden. Van de 65 wedstrijden op een WK-eindronde won de ploeg er 33, tegen dertien gelijke spelen en negentien nederlagen. Argentinië scoorde 113 keer in die duels en kreeg 74 doelpunten tegen.

Jaar W-G-V Prestatie
1930 4 - 0 - 1 Verliezend finalist
1934 0 - 0 - 1 Eerste ronde
1958 1 - 0 - 2 Eerste ronde
1962 1 - 1 - 1 Eerste ronde
1966 2 - 1 - 1 Kwartfinale
1974 1 - 2 - 3 Tweede ronde
1978 5 - 1 - 1 Winnaar
1982 2 - 0 - 3 Tweede ronde
1986 6 - 1 - 0 Winnaar
1990 2 - 3 - 2 Verliezend finalist
1994 2 - 0 - 2 Tweede ronde
1998 3 - 1 - 1 Kwartfinale
2002 1 - 1 - 1 Eerste ronde
2006 3 - 2 - 0 Kwartfinale


Bekijk hier al onze video's