PSV dankt Ruiz en Zoet bij moeizame thuiszege op Heracles

PSV heeft in eigen huis drie punten gepakt tegen Heracles Almelo, dat in de slotfase nog dicht bij een gelijkspel was. Jeroen Zoet zorgde met enkele fraaie reddingen echter voor de 2-1 zege van de Eindhovenaren.

Mark Uth, die al zeven keer scoorde in uitwedstrijden en daarmee samen met Alfred Finnbogason (Heerenveen) en Lucas Piazon (Vitesse) de meest trefzekere speler in de Eredivisie buitenshuis is, zorgde voor het eerste gevaar van de wedstrijd. Zijn treffer in de vierde minuut werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Het antwoord van PSV liet echter niet lang op zich wachten, want een minuut later lag de bal aan de andere kant in het doel en deze treffer vond wél doorgang. In twee instanties schoot Memphis Depay binnen, waarmee hij de thuisclub een voorsprong bezorgde. De Eindhovenaren kregen zichtbaar vertrouwen door dat doelpunt.

Het vizier stond echter duidelijk niet op scherp bij PSV, dat naliet om de voorsprong verder op te voeren. Stijn Schaars was twee keer dicht bij de tweede treffer, maar beide inzetten gingen naast. Namens Heracles zag Uth een harde kopbal gered worden door doelman Zoet, die in het laatste kwartier voor rust de bezoekers steeds gevaarlijker zagen worden.

Waar Uth na een goede actie opnieuw het geluk niet aan zijn zijde had, kwam Heracles in de 43ste minuut alsnog op gelijke hoogte. Bryan Linssen, net hersteld van een hamstringblessure, haalde van buiten het strafschopgebied fantastisch uit en liet Zoet kansloos.

Na rust kwam PSV goed uit de startblokken en Depay was al snel dicht bij zijn tweede treffer, maar aan de andere kant kreeg Mikhail Rosheuvel in kansrijke positie een goede voorzet helemaal verkeerd op zijn hoofd. In de 56ste minuut verzuimde Depay opnieuw om de thuisclub op voorsprong te zetten. Na een hoekschop schoot hij net naast.

Het spel golfde heen en weer, maar in de 63ste minuut kwam PSV verdiend op voorsprong. Bryan Ruiz kopte van dichtbij binnen uit een voorzet vanaf links van Jetro Willems. Het bleek uiteindelijk de beslissing in de wedstrijd. Want ook al kregen Depay en Jeffrey Bruma nog kansen op meer, het bleef bij 2-1. Dat was ook voor een groot deel te danken aan Zoet, die in de slotfase tot drie keer toe geweldig ingreep bij grote kansen voor Heracles.

De Eindhovenaren komen door de overwinning op 38 punten uit 24 duels, waardoor PSV de vijfde plaats overneemt van SC Heerenveen. De Friezen hebben twee punten minder, maar hebben nog een wedstrijd - zondag op bezoek bij koploper Ajax - tegoed. Heracles Almelo blijft door de nederlaag steken op de elfde plaats in de Eredivisie.