PSV oppermachtig

PSV heeft verrassend gemakkelijk gewonnen van PAOK Saloniki. Bij de rust stond het al 3-0 door doelpunten van Bruggink (foto) en twee van Kezman. In de tweede helft kwamen de Eindhovenaren nauwelijks meer in gevaar. Het doel vooraf, overwinteren in Europa, lijkt dan ook vrijwel bereikt.

PSV had vooraf enige vrees gehad voor PAOK Saloniki. Het Griekse voetbal is bezig aan een opmars en PAOK bewees dat door in de vorige ronde het sterke Udinese uit te schakelen. Bovendien moest de ploeg van Erik Gerets het zonder Kevin Hofland en Adil Ramzi doen. Jurgen Dirkx en Dennis Rommedahl namen hun plaats in.

In het begin van de wedstrijd bleek niets van de angst van de Eindhovenaren. Al na vijf minuten stond het 1-0. Joonas Kolkka maakte een actie op links, legde terug op Arnold Bruggink die met een hard, laag schot in de korte hoek scoorde. En PSV ging door. Mateja Kezman kwam even later een teentje tekort om een voorzet van Mark van Bommel te kunnen intikken. De Grieken leken overdonderd maar waren bij de eerste de beste aanval wel dichtbij de gelijkmaker. Ronald Waterreus voorkwam dat met een knappe reflex.

Direct na de kans voor PAOK sloeg PSV voor de tweede keer toe. Nu was het Dennis Rommedahl die soleerde en laag voorzette. Kezman kwam voor zijn tegenstander en schoot vallend het tweede doelpunt binnen. PSV heerste en liet de bal soepel van voet tot voet gaan, PAOK was machteloos.

Bruggink toonde vijf minuten voor rust aan veel geleerd te hebben van zijn voorganger Luc Nilis. Zijn traptechniek benadert af en toe die van de Belg. Een vrije trap van rechts mikte Bruggink hard en effectvol over Tohouroglou maar op de lat. Toen iedereen zich opmaakte voor de gang naar de kleedkamers sloeg PSV wederom toe. Van Bommel brak door en bediende Kezman die net als dit weekend tegen SC Heerenveen goed was meegelopen. De Joegoslaaf rondde alleen voor de keeper koeltjes af.

PAOK drong de tweede helft iets meer aan maar daar zal PSV niet door verrast zijn. Ondanks de druk werden de Grieken nauwelijks gevaarlijk. PSV kreeg wel een goede mogelijkheid toen een mooie combinatie tussen Kezman en Van Bommel op de vuisten van Tohouroglou eindigde.

Trainer Erik Gerets maakte met zijn wissels - Ernest Faber voor André Ooijer en Theo Lucius voor Johann Vogel - duidelijk dat hij er wel vertrouwen in had dat zijn ploeg zonder kleerscheuren de wedstrijd zou beëindigen. En daar kreeg hij gelijk in. PSV hield het hoofd koel en PAOK bleek niet zo sterk als vooraf gedacht.

De ruime overwinning moet genoeg vertrouwen geven voor de return over twee weken in Griekenland. Toch zullen PAOK en PSV zich realiseren dat een vroeg doelpunt weer alles kan veranderen.

Erik Gerets vreest de indrukwekkende Griekse sfeer niet. 'Naar die heksenketel zie ik uit, al was dat nog meer het geval geweest als we vanavond onze tegenstander helemaal knock-out hadden geslagen.'