Rangers weer snel uitgeschakeld

Glasgow Rangers en AS Monaco hebben elkaar in een wedstrijd vol van spanning en strijd op 2-2 gehouden. Omdat het ook in Istanbul bij Galatasaray-Sturm Graz 2-2 werd, is Rangers opnieuw in een vroeg stadium uitgeschakeld in de Champions League. De plaats in de UEFA Cup zal geen enkele troost bieden.

Met Arthur Numan en Fernando Ricksen in de verdediging en Michael Mols (foto Pics United) en Ronald de Boer in de aanval startte Glasgow Rangers furieus tegen AS Monaco. Met succes, want al na drie minuten was het 1-0. Arthur Numan liet vanaf links een hoge voorzet los die verkeerd werd beoordeeld door Pablo Contreras. Kenny Miller, zaterdag tegen Dundee United nog goed voor vijf doelpunten, stond bij de tweede paal klaar om hard en hoog in te schieten. Via het lichaam van Contreras verdween de bal in de korte hoek achter Stefane Porato.

Precies de start die Glasgow zich vooraf had gewenst. Maar Rangers ging door. Twee keer was het dichtbij 2-0 maar twee keer kreeg Monaco net een voetje tussen een combinatie van De Boer en Mols. Bovendien deed Monaco-doelman Porato zijn werk meer dan goed. Hij stopte na achttien minuten een hard schot van de 20-jarige Miller en Mols plaatste de rebound net naast het doel in het zijnet.

Na een half uur spelen ebde het offensief van Rangers iets weg. Voor het eerst kwam Monaco er eens gevaarlijk uit. Een voorzet van links werd door Marco Simone teruggekopt en Shabani Nonda's inzet werd door Tony Vidmar van de lijn gehaald. Maar ook Glasgow deed van zich spreken. Mols schoot laag naast waar hij misschien beter voor een boogbal had kunnen kiezen. En na een rush van Numan schoot Miller net over.

Vijf minuten voor rust maakte Monaco toch wel wat onverwacht de gelijkmaker. Simone bracht een hoekschop hard en effectvol bij de eerste paal waar Costinha eerder was dan alle Glasgow-verdedigers en hoog binnenkopte: 1-1. Even later was het zelfs bijna 1-2 toen Philippe Christanval uit een identieke situatie net over kopte. Gelukkig voor de ploeg van Dick Advocaat bleef het 1-1.

Net na rust kreeg Monaco opnieuw de kans op op voorsprong te komen toen Lorenzo Amoruso in de fout ging. Simone kon alleen doorgaan maar liet zich te ver naar buiten dwingen door Rangers-doelman Jesper Christiansen. Vijf minuten later was het aan de andere kant wel raak. De Boer kopte een lange bal knap door op Mols die wegdraaide van zijn tegenstander. Hij nam de bal niet helemaal lekker mee maar vanaf randje zestien meter schoot hij de bal met links onder Porato door. Voor Mols zat zijn werk er daarmee op. Hij werd in de 56ste minuut vervangen door Tugay.

Door de wissel van Mols verhuisde De Boer naar de spits en ging Tugay op het middenveld spelen. Gevolg was dat Glasgow minder mensen voorin had en Monaco meer ruimte kreeg om op te bouwen. Veel invloed leek dit niet op het spel te hebben.

Jörg Albertz leek Rangers een kwartier voor tijd in veilige haven te leiden maar zijn schot vanuit kansrijke positie was te zwak. Vanuit de aanval die Monaco daarna opzette werd het 2-2. Prso, ingevallen voor Nonda, bereikte Simone met een steekballetje en de Italiaan schoot laag raak in de verre hoek.

Met de steeds veranderende stand bij Galatasaray-Sturm Graz wist geen van beide ploegen waar het aantoe was. Om zekerheid te hebben moest er gewonnen worden. Zowel Rangers als Monaco was nog een paar keer dichtbij een doelpunt maar het bleef bij 2-2.

Er moest dus afgewacht worden wat het resultaat in Istanbul zou worden. De stand was 2-2 toen het in Schotland al afgelopen was. Omdat zowel Galatasaray als Sturm Graz aan een gelijkspel genoeg had om zich te plaatsen voor de volgende ronde, waren de laatste minuten niet om aan te zien. De Oostenrijkers speelden de bal achterin, niet gehinderd door maar één Turkse tegenstander rond tot het laatste fluitsignaal klonk. Twee blije ploegen in Turkije, twee treurende in Glasgow.

Als pleister op de wond mag Rangers verder in de UEFA Cup maar dat zal geen enkele Ranger kunnen troosten. Weer geen vervolg in de Champions League.