Roemenen meldden zich in de kerk: 'We geloven niet in Paul de Octopus'

Reacties

Bondscoach Edward Iordanescu en aantal spelers van de Roemeense ploeg hebben zondagochtend in aanloop naar de achtste finale tegen Oranje een Roemeens-orthodoxe kerk in Würzburg bezocht. Maar niet met de intentie om te bidden voor een zege.

Roemenen meldden zich in de kerk: 'We geloven niet in Paul de Octopus'
© Pro Shots
Roemenië
Roemenië
0 - 3
Nederland
Nederland

Op weg naar de ontmoeting met het Nederlands elftal in München bezochten de Roemenen landgenoot Ghelasie Pacurar, de pastoor van St. Apostol Andrei, een parochie die 25 jaar geleden werd opgericht in Würzburg. In die Duitse stad ligt het basiskamp van de Roemeense nationale ploeg.

In aanloop naar de groepsduels bracht Pacurar al een bezoek aan het trainingscomplex, maar voor deze gelegenheid ging een deel van selectie naar een kerkdienst. Een van de bezoekers was Iordanescu. 'We kunnen de hulp van God gebruiken, daar ben ik heel eerlijk in', zei de bondscoach tegen het Roemeense GSP.

'Ik houd me altijd voor dat wanneer je eerlijk bent, volledig betrokken bent bij je werk en loyaal bent, dat je daarvoor wordt beloond. Wij Roemenen zijn een christelijk volk, we staan dicht bij God. Het geloof speelt een heel belangrijke rol in mijn leven', aldus Iordanescu.

Paul de Octopus
Pastoor Pacurar stelt dat bidden voor een overwinning tegen Oranje niet zal werken. 'We zitten hier niet om God te vragen om te winnen van Nederland. God houdt onvoorwaardelijk van ons. We zijn helemaal vrij in de keuzes die we maken en we zullen de gevolgen van die keuzes ondervinden. 86 procent van de Roemenen is orthodox-christen, we geloven niet in Paul de Octopus. Het hele land leeft mee', besluit de Roemeen.

Paul de Octopus was een octopus die in de zomer van 2010 wereldberoemd werd doordat hij opvallend veel uitslagen van WK-wedstrijden goed 'voorspelde'. Het dier verbleef destijds in het Sea Life Centre in Oberhausen in Duitsland en overleed in oktober 2010. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.