Scheiding Abidal en Barcelona na veelbewogen periode

Éric Abidal (33) speelt volgend seizoen niet meer voor Barcelona. De Spaanse kampioen heeft besloten het aflopende contract met de linksback niet te verlengen.

Scheiding Abidal en Barcelona na veelbewogen periode

Zo komt er een einde aan een zes jaar durend verblijf van Abidal in de Catalaanse hoofdstad. Die periode kende hoge pieken maar ook zeer diepe dalen. De Fransman onderging in april vorig jaar een levertransplantatie en volgde sindsdien een revalidatieproces. In totaal was hij veertien maanden afwezig, voordat hij op 6 april zijn rentree maakte tegen Real Mallorca (5-0 zege, foto midden).

In de periode van zijn afwezigheid leefde heel de voetbalwereld met hem mee. 'In totaal ben ik negentien kilo kwijtgeraakt', vertelde Abidal na afloop van het treffen met Mallorca. 'Aan de dood heb ik nooit gedacht, omdat ik weet dat God voor mij beslist. Maar ik heb wel geleden. Ik weet nog goed dat ik op een zondagmiddag de pijn echt niet meer kon verdragen. Toen vroeg ik de dokters of ze mij in een kunstmatige coma wilde houden.' Enkele dagen na zijn terugkeer toonde hij zich een ambitieus man. 'Het is aan de club. Het klopt dat mijn contract in juni afloopt, maar ik heb hard gevochten om terug te keren en wil voetballer blijven. Ik wil mijn carrière hier afsluiten. Ik heb het in Barcelona naar mijn zin en dat geldt ook voor mijn familie. Ik wil blijven spelen. In de toekomst zal ik een besluit nemen.'

Bij Barcelona heeft de verdediger een verdienstelijke erelijst opgebouwd. Hij werd er drie keer landskampioen, won twee keer de beker, vier keer de Spaanse en een keer de Europese Super Cup, twee keer de Champions League en ook werd hij met Barça hij twee keer wereldkampioen. Met AS Monaco zou hij zijn erelijst verder kunnen uitbouwen.

De sinds kort steenrijke club is naar verluidt namelijk geïnteresseerd in de diensten van Abidal. Voor hem zijn de Monegasken bekend: hij speelde eerder tussen 2000 en 2002 voor de club die volgend seizoen terugkeert op het hoogste niveau in de Ligue 1.

Overigens heeft Barcelona officieel laten weten dat de deur in Camp Nou altijd openstaat voor Abidal. Mocht hij besluiten zijn actieve carrière elders -tijdelijk- voort te zetten, dan kan hij na afloop daarvan terugkeren in een dan nader te bepalen functie.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen