Skomina durft Zwitserland geen strafschop te geven

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

Skomina durft Zwitserland geen strafschop te geven

Je moet het maar durven om het thuisland in de blessuretijd een strafschop tegen te geven. Damir Skomina deed het niet, terwijl hij het wel had moeten doen. Zowel Skomina als zijn collega Pavel Královec lijkt geen kanshebber op een wedstrijd in de eindfase van het toernooi.

Damir Skomina (Zwitserland-Frankrijk)  5
De Sloveen Damir Skomina floot voor de tweede keer in Lille. Het niveau dat hij tijdens Rusland-Slowakije etaleerde, haalde hij echter bij lange na niet in zijn tweede duel. Skomina viel op door bij twijfelgevallen de zijde van thuisland Frankrijk te kiezen. In de blessuretijd maakte de arbiter het helemaal bont. Bakary Sagna hield Blerim Dzemaili overduidelijk aan het shirt vast, maar Skomina weigerde de bal op de stip te leggen. Hij durfde het simpelweg niet.

Zwitserland verdiende volgens de regel een strafschop, maar Skomina had allang gezien dat beide ploegen tevreden waren met een punt en besloot niet te fluiten. Bewust niet fluiten was het. In het duel had hij Stephan Lichtsteiner en Paul Pogba al laten ontsnappen aan een gele kaart, terwijl Laurent Koscielny wel op de bon ging voor een minder vergrijp. Skomina leidde warrig, leek af en toe te gokken bij felle duels en wekte ergernis op. En dan nog wat: kan het vragen om kaarten weer bestraft worden met een gele kaart voor de vrager? Kingsley Coman wilde wel zo graag dat zijn opponent in het boekje verdween dat hij voor een dergelijke actie zelf beboet had moeten worden.

Pavel Královec (Roemenië-Albanië)          6,5
Na het duel tussen Polen en Noord-Ierland kreeg Pavel Královec met Roemenië-Albanië opnieuw een wedstrijd toebedeeld waarvoor de liefhebbers op voorhand niet echt warmlopen. Dat lijkt erop te duiden dat de UEFA de Tsjech niet direct beschouwt als een kanshebber op een kraker in de slotfase van het toernooi, laat staan de finale. De 38-jarige ingenieur floot in Lyon een degelijke partij, maar hij en zijn team maakten wel enkele opmerkelijke foutjes.

De vroege gele kaart voor Migjen Basha wegens een soort karatetrap was volkomen terecht, diens landgenoot Amir Abrashi ontsnapte halverwege de eerste helft aan een bekeuring na een forse tackle-van-achteren. Voor het overige had de arbiter wél goed het oog in de duels en (vermeende) overtredingen. In de 72ste minuut vlagde echter een van Královec' assistenten ten onrechte een van de schaarse goede en gevaarlijke aanvallen van Roemenië af vanwege buitenspel. Ook verzuimde de arbiter in de slotfase een keer de voordeelregel toe te passen bij een kansrijke Albanese aanval, al had dat uiteindelijk geen gevolgen voor het resultaat. Niettemin scoorde Královec een voldoende, maar hij leverde geen bijzondere prestatie.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (2 duels)
2. Björn Kuipers 8,5
3. Felix Brych (Dui) 8,0
4. Mark Clattenburg (Eng) 7,5 (2 duels)
5. Martin Atkinson (Eng) 7,5
  Svein Oddvar Moen (Noo) 7,5
  William Collum (Sch) 7,5
8. Szyman Marciniak (Pol) 7,0
  Clément Turpin (Fra) 7,0
10. Milorad Mazic (Ser) 6,75 (2 duels)
  Sergej Karasev (Rus) 6,75 (2 duels)
12. Jonas Eriksson (Zwe) 6,5
13. Viktor Kassai (Hon) 6,0 (2 duels)
  Damir Skomina (Slv) 6,0 (2 duels)
  Pavel Královec (Tsj) 6,0 (2 duels)
16. Ovidiu Hategan (Roe) 6,0
17. Cüneyt Cakir (Tur) 5,75 (2 duels)
18. Carlos Velasco Carballo (Spa) 4,5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.