Spaanse media: 'aanslag' Kroos, einde aan vloek en De La Fuente-effect

Reacties

De Spaanse kranten zijn lyrisch over de manier waarop Spanje vrijdagavond de halve finale bereikte van het EK. Door de zwaarbevochten overwinning in de kwartfinale tegen Duitsland maakte de ploeg van bondscoach Luis de la Fuente einde aan een jarenlange vloek op grote toernooien.

Spaanse media: 'aanslag' Kroos, einde aan vloek en De La Fuente-effect
© Pro Shots
Spanje
Spanje
nv
2 - 1
Duitsland
Duitsland

Duitsland won sinds het EK 1988 al niet meer van Spanje in competitieve interlands, waaronder de verloren EK-finale van 2008 en de halve finale van het WK 2010. Op zijn beurt had La Roja slechte ervaringen met wedstrijden tegen het gastland op een EK of WK. Zo was Rusland in 2018 nog verrassend te sterk voor Spanje in de achtste finale, stootte het Zuid-Korea van Guus Hiddink op het WK 2002 na een beruchte kwartfinale door naar de laatste vier en was Engeland op het EK 1996 na penalty's te sterk in de kwartfinale.

Op een memorabele avond in Stuttgart maakte Spanje een einde aan dat trauma, wat tot lyrische koppen op de voorpagina's van de Spaanse sportkranten leidt. 'Memorabel Spanje', opent Marca in koeienletters. 'Pure emotie', kopt AS met daarbij een foto van de juichende Mikel Merino, die in de 119de minuut van de verlenging scoorde met een kopbal. En Sport verkeert in extase. Aangever Dani Olmo, de vervanger van de geblesseerd uitgevallen Pedri en ook de maker van de openingstreffer, wordt aangemerkt als Man van de Wedstrijd.

De manier waarop Pedri al vroeg uit de wedstrijd werd geschopt door Toni Kroos, valt dan weer slecht in Spanje. Mundo Deportivo spreekt van een 'aanslag' van de Duitse routinier, die na zijn laatste wedstrijd als prof desondanks een staande ovatie kreeg van de Spaanse supporters na zijn jarenlange dienstverband voor Real Madrid. Volgens Spaanse media staat Pedri mogelijk een maand tot anderhalve maand aan de kant. Dat Kroos geen rood kreeg voor die overtreding, wekte al bevreemding bij bondscoach Luis de la Fuente.

'De laatste dans van Kroos was een agressieve tango'

Diezelfde De la Fuente krijgt van Marca de credits voor het succesvolle EK van Spanje, dat dit toernooi onder de nieuwe bondscoach nog niet te stoppen bleek. La Roja won tot nu toe al zijn vijf wedstrijden, een perfecte score die in de toernooihistorie van het nationale elftal ongeëvenaard is. In 2010 verloor Spanje op weg naar de wereldtitel bijvoorbeeld zijn eerste wedstrijd (tegen Zwitserland) en op de EK's van 2008 en 2012 overleefde de latere kampioen penaltyseries tegen Italië en Portugal. Nu voorkwam Merino die met een late goal in de verlenging.

De manier waarop de middenvelder van Real Sociedad zijn winnende goal vierde, was een verwijzing naar het doelpunt dat zijn vader Miguel in 1991 maakte namens Osasuna in de UEFA Cup tegen VfB Stuttgart. Zowel Merino junior als senior danste een rondje om de cornervlag. De matchwinner was na afloop dolblij. 'Ik zit nog vol adrenaline en vreugde. Misschien is dit wel de beste goal van mijn carrière vanwege het belang van de wedstrijd. Ik kon het eerst niet geloven. Het duurde een paar seconden voordat ik me realiseerde dat het een doelpunt was.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Spanje
Meer over Spanje
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.