Sympathieke kamikazeactie van Michael van Praag

Reacties

Ze lijken bijna Noord-Koreaans. De uitslagen van de laatste vier presidentsverkiezingen bij de FIFA. In 2007 en 2011 was er niet eens een tegenkandidaat. Nu wel. Er zijn er zelfs minimaal drie. Michael van Praag, Luis Figo en Prins Ali. Althans. Zij zeggen alle drie minimaal vijf landen achter zich te hebben. Een vereiste om te kunnen meedoen.

Sympathieke kamikazeactie van Michael van Praag

Van de Franse diplomaat Jérôme Champagne en de door een bookmaker gelanceerde David Ginola is dat nog afwachten. Vandaag is de deadline. Volgende week zal de FIFA de opponenten van Sepp Blatter bekend maken.

Op 29 mei zijn de verkiezingen. Die dag krijgt Van Praag nog vijftien minuten tijd om zijn programma, dat hij gisteren nog niet eens kon presenteren, toe te lichten. Alsof dat er dan nog toe doet. Maar goed. Daarna volgt de geheime stemming. Om je direct te laten kronen tot FIFA-president is een tweederde meerderheid vereist. Oftewel 140 bonden. Veel succes. Dikke kans dat Blatter in de eerste stemronde direct iedereen wegvaagt. Afgelopen zomer tijdens het FIFA-congres in São Paulo was hij bij voetbalbonden over de hele wereld nog ongekend populair. Ondanks alle schandalen. Tijdens de stemmingen over een leeftijdsgrens en maximale zittingstermijn voor de FIFA-president, kleurde tachtig procent van de zaal rood. Van de voetbalbonden van Afrika (54 stemmen), Azië (46 stemmen), Noord- en Midden-Amerika (35 stemmen), Zuid-Amerika (10 stemmen) en Oceanië (11 stemmen) had hij bijna unanieme steun. Diverse sprekers namen het voor hem op. Verheerlijkten hem. Blatter kreeg om de haverklap een klaterend applaus. En eerlijk is eerlijk. Hij heeft van de FIFA wel een winstgevende organisatie gemaakt met een miljard op de bank. Daar profiteren alle bonden van mee.

Zo'n congres moet u zich overigens niet al te serieus voorstellen. Per touringcar worden de 209 delegaties voor de deur afgezet, waarna veelal eilandbewoners de hele dag via iPads en mobiele telefoons filmen voor het thuisfront. Als Blatter de bedragen voor ontwikkelingsprojecten noemt, wordt meestal gejuicht en geven Afrikanen en Caraïbische vertegenwoordigers elkaar high fives. Hoogtepunt van de dag is meestal het moment waarop schaars geklede danseressen heupwiegend door de zaal trekken. Ook de Zwitserse Parmigiani-horloges à 19 duizend euro die 65 officials afgelopen zomer in hun hotelkamers vonden, zijn vast nog niet vergeten. Tot grote vreugde van iedereen beloofde de bejaarde Zwitser bovendien nog hogere subsidies en bonussen. Grote jongen als je hem dan straks in mei laat vallen.

Mocht Blatter of een van de andere kandidaten in de eerste stemronde geen tweederde meerderheid halen, dan volgt een tweede stemronde waarbij de helft plus één is vereist. Als Van Praag de eerste rond al overleeft, moet hij dus 105 bonden achter zich krijgen. Dat klinkt als Ajax dat de Champions League moet gaan winnen. Dat weet de KNVB natuurlijk ook wel. Het argument van de directie dat meerdere kandidaten goed zijn voor het debat, is natuurlijk lariekoek. Voor zover er al oppositie bestaat tegen Blatter, worden deze stemmen nu verdeeld over meerdere kandidaten. Het speelt Blatter alleen maar in de kaart.

Van Praag heeft in elk geval (inclusief Nederland) zes landen achter zich. Nog 99 te gaan. Hopelijk heeft hij nog genoeg airmiles staan. De oorlogskas van de KNVB zal nooit toereikend zijn. De KNVB maakte afgelopen jaar 1 miljoen winst. Eerder deze week werd in Frankrijk duidelijk hoe de internationale verhoudingen tegenwoordig liggen. Daar kwam aan het licht welk bedrag Zinedine Zidane had gekregen van Qatar. Samen met Pep Guardiola en Ronald de Boer maakt hij promotie voor het airco-WK van 2022. Lang werd gespeculeerd dat Zidane daarvoor 13 miljoen euro had gekregen. Een rechtszaak, die trouwens over heel iets anders ging, maakte deze week aan alle roddels een eind. Zidane had slechts 11 miljoen gehad van Qatar. Evenveel als het totale budget voor het WK-bid van Nederland. Wij hadden oranje fietsen en bonbons met marsepeinen vlaggetjes.

De enige realistische kans voor Van Praag lijken snelle resultaten van de FBI of gezondheidsproblemen bij de bijna 79-jarige Blatter. Verder getuigt zijn kandidatuur van een heerlijke naïviteit. En om eerlijk te zijn, is dat een heerlijk signaal in de van corruptie en nepotisme doordrenkte voetbalsamenleving. En een stuk moediger dan de gedoodverfde tegenkandidaat Michel Platini. De Fransman weigert zich te mengen in de verkiezingsstrijd. Hij past er bij voorbaat al voor zich af te laten slachten. Van Praag deed afgelopen week het enige juiste. Na eerder als eerste bondsvoorzitter openlijk te confronteren, gaat hij nu de degens met hem kruisen. Hij stelde zich kandidaat. Helemaal volgens de aanvallende Amsterdamse en Nederlandse traditie. Wie niet schiet kan inderdaad ook niet scoren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.