Dapper tiental Twente moet buigen voor sterker Lazio

Reacties

Na twee eervolle remises heeft FC Twente donderdag de eerste nederlaag in de hoofdfase van de Europa League geleden. In Enschede was Lazio een maat te groot voor het tiental van Joseph Oosting โ€“ al snel moest Lars Unnerstall met rood van het veld.

Dapper tiental Twente moet buigen voor sterker Lazio
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
0 - 2
Lazio
Lazio

Na tien minuten was al wel duidelijk dat de Romeinen een zeer serieuze tegenstander waren, en het werd nog een stuk moeilijker toen Unnerstall een fractie te laat bij de bal was en Lazio-speler Boulaye Dia neerhaalde. Een rode kaart was het onvermijdelijke gevolg. Oosting was gedwongen om een potent wapen uit het gevecht te nemen: Mitchell van Bergen blies de aftocht, Przemyslaw Tyton nam de vacante plek onder de lat op.

De reservedoelman zou de rest van de avond als schietschijf fungeren en keek roerloos toe hoe een poging van Adam Marusic sneuvelde op de paal naast de Pool. Na ruim een halfuur was hij weer geklopt, al leek na het aluminium nu de vlag van de grensrechter redding te brengen. Nadere bestudering wees uit dat er van buitenspel geen sprake was geweest, het doelpunt van Pedro werd zodoende alsnog gevalideerd.

Daarna was het prijsschieten. Loum Tchaouna en Luca Pellegrini kregen de grootste mogelijkheden om de score op te voeren, maar Twente haalde in elk geval met een respectabele marge de thee. Dat bleef na rust ook zo. Oosting zette Bas Kuipers erin voor Sam Lammers โ€“ ongetwijfeld ingegeven door de herinnering dat de Amsterdammer bij Go Ahead Eagles opviel door als linksback regelmatig op de achterlijn van de tegenstander op te duiken. Die energie was hoogst welkom.

Lazio beperkte zich hoe langer hoe meer tot het verdedigen van de minieme voorsprong, in de hoop om het karwei bij een uitbraak af te maken. Een strafschop leek een uitgelezen kans te bieden, maar leidsman Nikola Dabanovic kreeg door zijn hulpje aan het scherm ingefluisterd dat hij Mees Hilgers onterecht bestraft had en onderschreef die conclusie toen hij het moment zelf uit elk mogelijk standpunt had teruggezien. Twente kon, wat het ook probeerde, geen vuist maken in deze ongelijke strijd.

De veldverhoudingen gaven er geen aanleiding toe, maar de kleine marge op het scorebord vervulde het thuispubliek, dat de ploeg de hele avond als een elfde man vooruit schreeuwde, met de hoop dat het nog zou kunnen. In de slotfase kregen tien Tukkers de Italianen warempel even onder serieuze druk, maar na een snelle blauw-witte uitbraak smoorde Gustav Isaksen de rode hoop definitief: 0-2.

Twente moet zich snel herpakken: zondag wacht de streektwist met Heracles Almelo, opnieuw in eigen stadion. De Europese missie gaat over twee weken verder: bij OGC Nice gaat de club uit Overijssel op jacht naar de eerste zege in de hoofdfase. Op dit moment staat Twente tussen de twaalf afvallers op de ranglijst van de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.