Titelaspiraties van FC Twente en Feyenoord op het spel

De redactie van VI.nl staat iedere speelronde uitgebreid stil bij een van de duels in de Eredivisie. Dit keer lichtten wij de topper van zondagmiddag 14.30 tussen Feyenoord en FC Twente eruit.

Titelaspiraties van FC Twente en Feyenoord op het spel

Tekst: Tim Tempelaars FC Twente en Feyenoord staan in de Eredisie voor de 47ste keer tegenover elkaar in Rotterdam. De balans van die gespeelde duels in De Kuip slaat uit in het voordeel van de thuisploeg. Acht keer kaapten De Tukkers een zege weg, elf keer werd het gelijk en 27 keer stapte Feyenoord als winnaar van het veld. De tweede seizoenshelft begon vorige week voor zowel Feyenoord als FC Twente slecht. De Rotterdammers gingen zeer pijnlijk met 3-0 ten onder bij aartsrivaal Ajax, terwijl Twente maar mondjesmaat profiteerde van de verliespartij van PSV. Door het 0-0 gelijkspel in eigen huis tegen RKC Waalwijk mocht Twente zich wel koploper noemen, maar werd verzuimd verder afstand te nemen.

Ondanks de teleurstelling zullen de trainers Ronald Koeman en Steve McClaren vasthouden aan de ingezette lijn. 'Ik ga niets anders doen', vertelde Koeman deze week. 'Nederlagen zoals deze moet je gewoon nuchter analyseren en dan kun je niet anders dan concluderen dat niet alleen deze twee spelers fouten hebben gemaakt', haalt de Feyenoord-coach de onvoldoendes van Lex Immers (miste tegen Ajax twee grote kansen en een strafschop) en Joris Mathijsen (gaf knullig een goal weg) aan. Koeman behoudt het vertrouwen in het duo en zal hen opnieuw aan de aftrap laten verschijnen.

Koeman, die de nederlaag bij Ajax in een pittig groepsgesprek besprak deze week, kan wel weer over een zo goed als fitte selectie beschikken. Ook bij FC Twente stroomt de ziekenboeg langzaam leeg. Felipe Gutiérrez is hersteld van zijn knieklachten die hem tegen RKC nog aan de kant hielden. De beoogde rechtermiddenvelder trainde de hele week mee bij Twente. Althans, waar dat mogelijk was. Door het winterweer en het ontbreken van een verwarmd trainingsveld werd de voorbereiding van Twente op het topduel van zondag ruw verstoord.

DirigentMet Gutiérrez is direct een van de opvallendste namen genoemd uit de beoogde basiself van McClaren voor de tweede seizoenshelft. De Engelsman kneedde in Maspalomas tijdens het trainingskamp verder aan zijn beste elf. Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor de Serviër Dusan Tadic. McClaren ziet in de clubtopscorer, hij scoorde evenals Luc Castaignos al acht keer, de dirigent van Twente. Met zijn creativiteit moet hij als nummer tien het aanvalsspel vormgeven, daarbij bijgestaan door Nacer Chadli vanaf links en Gutiérrez (of Edwin Gyasi) vanaf rechts. De drie creatievelingen vormen een linie achter de beweeglijke Castaignos. Tadic lijkt vanwege zijn elf assists in ieder geval de aangewezen persoon voor die rol.

Op het middenveld moeten Wout Brama en Leroy Fer voor de balans zorgen, terwijl Roberto Rosales, Douglas, Rasmus Bengtsson en Robbert Schilder de achterhoede vormen. Onder de Twente-lat keerde tegen RKC Nikolay Mihaylov weer terug. Het spel van Joris Mathijsen (32) zal zondag onder een vergrootglas liggen. De 84-voudig Oranje-international kwam in de Amsterdam Arena uiterst zwak voor de dag en kreeg het in de daaropvolgende dagen flink te verduren. Op het trainingsveld kreeg hij een scheldkanonnade naar zijn hoofd geslingerd van een gefrustreerde fan en ook de pers oordeelde genadeloos.

Zondag krijgt Mathijsen te maken met iemand bij wie de rood-witte kleuren nog altijd in het hart zitten. Luc Castaignos doorliep bij Feyenoord de jeugdopleiding, brak door en verdiende dankzij Feyenoord een transfer naar Internazionale. Een illusie armer en als Twente-spits keert de aanvaller voor het eerst weer terug in De Kuip. Als opponent van zijn geliefde club.

Kort na het zetten van zijn handtekening in Enschede gaf Castaignos uitleg over het kiezen voor Twente en niét zijn oude liefde Feyenoord. 'Waarom ik niet naar Feyenoord ben gegaan? Dat was een financieel verhaal. Maar die club ben ik natuurlijk nog wel altijd dankbaar. Zij hebben mij gemaakt tot wie ik ben', aldus de man voor wie zes miljoen euro naar Milaan werd overgemaakt.

SnelheidHoewel die boodschap pijn gedaan moet hebben, kan Castaignos het leed in Rotterdam zondag nog wat vergroten. Omdat Het Legioen na het verlies bij de aartsrivaal het geschonden blazoen opgepoetst wil zien, zal Mathijsen met meer ruimte in zijn rug spelen. Een aanvallende speelstijl is immers gevraagd. Iets dat juist voor Castaignos met zijn snelheid een voordeel is.

Hoewel zowel Koeman als technisch directeur Martin van Geel het al opnam voor Mathijsen, kan hij nog een slechte prestatie niet gebruiken. De kritiek, die mede zo massaal is vanwege het langlopende contract (tot medio 2015) ter waarde van een miljoen euro per jaar, zal dan alleen maar toenemen.

Eerder dit seizoen droeg Castaignos met een treffer bij aan de 3-0 thuiszege van FC Twente op Feyenoord. Ook toen was Mathijsen zijn directe tegenstander. Mede dankzij die goal staat Castaignos nu op acht treffers. Dat betekent dat hij nog zeven doelpunten heeft te gaan om het meest productieve seizoen uit zijn loopbaan te evenaren. In het seizoen 2010/11, zijn tweede en laatste seizoen bij Feyenoord, vestigde de aanvaller zijn naam als doelpuntenmaker met vijftien treffers. Het belang van het duel in Rotterdam is overduidelijk. Voor Feyenoord wordt het treffen met Twente het tweede deel uit een trilogie topduels. Met een verliespartij zou met het midweekse bekerduel bij PSV nog voor de boeg met recht van een valse start van het kalenderjaar 2013 gesproken mogen worden.

De resultaten op Rotterdamse grond moeten vertrouwen geven dat een dergelijk scenario voorkomen kan worden. Feyenoord is, nota bene samen met FC Twente, de enige ploeg die dit seizoen in eigen huis nog niet verloor. De laatste nederlaag in de Rotterdamse voetbaltempel dateert van 5 november, toen NEC met 1-0 te sterk was.

Het duel tussen de nummer twee en zes van vorig seizoen moet voor Feyenoord een einde maken aan een beroerde balans in de topduels van dit seizoen. In de vijf ontmoetingen met de concurrerende ploegen uit de topvijf werd nog niet gewonnen: tegen Ajax werd met 2-2 gelijkgespeeld en met 3-0 verloren, Twente was eerder in Enschede met 3-0 te sterk, eenzelfde uitslag kwam op bezoek bij PSV op het scorebord en ook Vitesse versloeg Feyenoord (1-0).

Die statistiek is opmerkelijk aangezien Feyenoord vorig seizoen juist gelauwerd werd om de prestaties in de onderlinge topduels. Inherent aan dit gegeven is wel weer dat de Rotterdammers tegen de kleintjes weer meer punten pakt.

ZorgenOok in Enschede was allesbehalve sprake van een vlekkeloze start. De doelpuntloze remise tegen RKC werd ervaren als een verliespartij. Het gebrek aan treffers, Twente maakte pas 35 goals, baart zorgen. Zeker wanneer we de productiviteit afzetten tegen die van bijvoorbeeld PSV (61) en Ajax (45).

De solide defensie zorgt daarentegen weer voor positivisme in Enschede. Met slechts veertien tegengoals, en al tien clean sheets, beschikt FC Twente over verreweg de best presterende achterhoede.

Een van de pijlers van het verdedigende succes is de robuuste Braziliaan Douglas. In tegenstelling tot de volledige Feyenoord-achterhoede zat de tot Nederlander genaturaliseerde Braziliaan niet bij de voorselectie van bondscoach Louis van Gaal. De vraag is alleen hoe lang de keuzeheer de goede prestaties van de fysiek sterke verdediger nog kan negeren. Wellicht dat het beteugelen van de Rotterdamse publiekslieveling Graziano Pellè, die al op veertien treffers staat, Van Gaal wél kan imponeren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen