Twaalf jaar geschorst en 46: Italiaans topscorer wil tóch zijn rentree maken

Reacties

De 46-jarige Francesco Flachi staat voor zijn rentree in het Italiaanse voetbal. Gezien zijn leeftijd al een bijzonder verhaal, maar de achtergrond maakt het nog wat specialer. Flachi mag in januari weer officieel deelnemen aan voetbalactiviteiten na een schorsing van twaalf jaar.

Twaalf jaar geschorst en 46: Italiaans topscorer wil tóch zijn rentree maken
© Pro Shots

Er was een tijd dat menig Serie A-verdediger het niet prettig vond om tegenover Flachi te staan. De spits beleefde zijn beste jaren in dienst van Sampdoria, waar hij ook aanvoerder werd. De Italiaan speelde met die club in de strijd om de UEFA Cup en maakte in drie opeenvolgende seizoenen op het hoogste niveau meer dan tien doelpunten. Op de topscorerslijst aller tijden van Sampdoria staat Flachi nog steeds op de derde plek. Achter Roberto Mancini en Gianluca Vialli, maar nog voor Fabio Quagliarella bijvoorbeeld.

De topscorers van Sampdoria

Speler Duels Goals
Roberto Mancini 567 171
Gianluca Vialli 328 141
Francesco Flachi 280 110
Fabio Quagliarella 236 100
Adriano Bassetto 196 92

Niets leek de carrière van de topscorer in de weg te kunnen staan, maar na twee positieve drugstests leek het dan toch echt einde verhaal voor Flachigol, zoals zijn bijnaam luidde. Toen hij voor het eerst werd betrapt, was de straf van twee jaar nog mild. Na de tweede overtreding werd Flachi voor twaalf jaar verbannen.

Inmiddels is de spits 46 jaar en zit zijn schorsing er bijna op. De BBC sprak met de Italiaan, die in het seizoen 2006/07 nog samen met Hernán Crespo topscorer werd in het Italiaanse bekertoernooi. In gesprek met het Engelse medium geeft Flachi aan dat hij terug wil keren op de velden. 'Het begon allemaal als een grap, maar daarna werd het wat serieuzer.'

Vorig jaar keerde Flachigol, zoals zijn bijnaam luidde, voor even terug bij Sampdoria. Zijn bijnaam was een verwijzing naar Gabriel Batistuta, die ook voor Fiorentina uitkwam.
© Pro Shots
Vorig jaar keerde Flachigol, zoals zijn bijnaam luidde, voor even terug bij Sampdoria. Zijn bijnaam was een verwijzing naar Gabriel Batistuta, die ook voor Fiorentina uitkwam.

Flachi gaat zijn rentree op het vijfde niveau van Italië beleven bij Signa 1914. De voormalig spits van onder andere Fiorentina, Sampdoria, Brescia en Empoli is bevriend met de clubeigenaar van de vijfdeklasser. 'Hij plaagde me door te zeggen dat ik te oud was om nog te voetballen. Maar ik leef voor voetbal en ik ben weer volop aan het trainen. De sensatie voelt nog steeds hetzelfde als toen ik een echte voetballer was.'

Het bijzondere voetbalverhaal is voor Flachi ook een kans om revanche op zichzelf te nemen. 'Ik weet dat ik fouten heb gemaakt en ik ben ervoor gestraft. Ik heb lang na kunnen denken. Over een weggegooide carrière, mijn imago, de pijn die je je familie hebt aangedaan… Ik hoop dat ik de jongens bij Signa kan laten geloven in zichzelf. Ik wil ze laten begrijpen hoe mooi voetbal is en dat ze het zich niet kunnen veroorloven om te verliezen wat ik heb weggegooid.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.