Twente vraagt weer financiële steun aan gemeente Enschede

Reacties

FC Twente heeft op korte termijn de steun van de gemeente Enschede nodig om de financiële huishouding overeind te houden. De club wil dat de gemeente zich nog deze maand uitspreekt over een garantstelling van 8,4 miljoen euro voor een nieuw aan te trekken geldlening.

Twente vraagt weer financiële steun aan gemeente Enschede

Daarnaast moet de nog lopende gemeentelijke geldlening van zeventien miljoen euro worden  aangepast naar gunstiger voorwaarden. Voor de noodlijdende club dreigen opnieuw acute liquiditeitsproblemen. Voor 1 maart moet Twente namelijk tot een integrale aflossing komen van een omvangrijke en vooral dure lening. Aan het in Engeland gevestigde Capital  XXIII moet 5,55 miljoen euro terugbetaald worden. De bank ING eist 1,23 miljoen euro op.

Twente heeft de garantstelling van de gemeente nodig om bij de Waterschapsbank een nieuwe lening af te sluiten, waarmee de twee voornoemde schuldeisers kunnen worden betaald. Ook is voorzien in een premie van 2,4 miljoen euro die Twente betaalt om te voorkomen dat de garantstelling wordt gezien als staatssteun. 

Dat Twente nu de hulp van de gemeente inroept om de lening bij Capital XXIII terug te betalen, is op zijn minst cynisch. De financiers achter het fonds werden in september 2015 immers overtuigd om Twente een lening te verstrekken, met de motivatie dat de club een gemeente achter zich wist die haar toch nooit in de steek zou laten. De eerdere lening die de gemeente Enschede aan Twente had verstrekt, werd daarvan als voorbeeld genoemd. Twente, dat zich daarvoor ook al tot de Doyen Sports Group had gewend, omdat het in acute liquiditeitsproblemen verkeerde, kreeg van  Capital XXIII een lening van acht miljoen euro, tegen een rentepercentage van 8,15 procent. In september vorig jaar betaalde de club de eerste tranche van 2,5 miljoen euro terug.

Voor het restant zijn de Enschedeërs nu aangewezen op de politiek. De aanpassing van de gemeentelijke lening ter hoogte van zeventien miljoen euro moet een mindere aflossingsdruk tot gevolg hebben. Twente betaalt nu 4,75 procent rente over de gemeentelijke lening, het nieuwe tarief zal naar schatting 3,25 procent bedragen. Ook een lening bij ABN Amro ter hoogte van 5,4 miljoen euro zal worden omgezet. Over het lopende seizoen betaalt de club in totaal liefst 6,5 miljoen euro aan rente en aflossingen.

Het college van B en W heeft de gemeenteraad voorgesteld om op korte termijn in te stemmen met het steunpakket. Feitelijk moeten de politici kiezen uit twee kwaden. Stemmen ze niet in met de garantstelling, dan dreigt een faillissement  voor de voetbalclub en in dat geval wordt ook de uitstaande lening van zeventien miljoen euro niet terugbetaald. Wel is het zo dat de garantstelling met 8,4 miljoen euro beduidend lager uitvalt dan de 32 miljoen euro die Twente eind 2015 vroeg. De reden daarvoor ligt in het feit de club er financieel minder slecht voorstaat dan destijds. Daarom is ook de garantiefaciliteit van de Garantgroep verlaagd van twaalf naar vier miljoen euro. Als de gemeente Twente de reddende hand toesteekt, verplicht de club zich om versneld af te lossen bij incidentele baten van meer dan één miljoen euro netto.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.