UEFA start onderzoek naar vermeend extreemrechts gebaar Turkse held Demiral

De UEFA is een onderzoek gestart naar het juichgebaar van Merih Demiral. De verdediger werd dinsdag de held van Turkije met twee goals in de achtste finale van het EK tegen Oostenrijk, maar baarde ook opzien met zijn manier van vieren.

UEFA start onderzoek naar vermeend extreemrechts gebaar Turkse held Demiral
Oostenrijk
Oostenrijk
1 - 2
Turkije
Turkije

Na zijn tweede goal juichte Demiral door zijn middelvinger en ringvinger op zijn duim te leggen en zijn wijsvinger en pink omhoog te houden. Dat zorgde voor de nodige opschudding in de internationale media, omdat het zou gaan om de zogeheten 'Wolvengroet'. Het is een gebaar van de rechts-extremistische 'Ülkücü-beweging', beter bekend als 'De Grijze Wolven'.

Na afloop was Demiral zich van geen kwaad bewust. 'De manier waarop ik mijn goals vierde, had iets te maken met mijn Turkse identiteit. Ik zag mensen in het stadion dat gebaar ook maken. Ik hoop dat ik meer kansen krijg om dit gebaar te maken. Er zit verder geen verborgen boodschap achter. Ik wilde gewoon laten zien hoe gelukkig ik ben.'

De groet zou Demiral echter op een schorsing kunnen komen te staan. Eerder dit EK werd de Albanees Mirlind Daku al twee duels geschorst door de UEFA wegens het aansporen van de fans om nationalistische teksten te zingen. De UEFA treedt hard op tegen politiek extremisme en heeft nu ook een onderzoek ingesteld naar het gebaar van Demiral.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Turkije speelt zaterdagavond om 21.00 uur tegen Nederland in de kwartfinale van het EK. De Turken missen Orkun Kökcü en Ismail Yüksek wegens een schorsing.

Za 6 jul.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen