Van Bommel is een Kapitän zonder basisplaats

Jürgen Klinsmann begon het seizoen nog zo lovend over Mark van Bommel. 'Ik heb gezien hoe hij deze ploeg geleid heeft, hoeveel aanzien en respect hij bij alle spelers geniet', verklaarde de coach toen hij de Limburger tijdens de voorbereiding beloonde met de aanvoerdersband van Bayern München. De middenvelder mocht zich de eerste echte buitenlandse aanvoerder van de roemruchte club noemen. Maar inmiddels is Van Bommel de eerste Kapitän zonder basisplaats.

Van Bommel is een Kapitän zonder basisplaats

Van Bommel zelf weigerde tegenover de Duitse verslaggevers te reageren nadat hij afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd met VfL Bochum voor de tweede opeenvolgende keer op de bank was gezet door Klinsmann. Vorige dinsdag had Klinsi de 31-jarige middenvelder ook al negentig minuten op de bank laten toekijken tijdens het Champions League-duel met Olympique Lyon. 'Ik zeg niets. Nogmaals, ik zeg niets.'

In totaal heeft Klinsmann dit seizoen Van Bommel viermaal op de bank gezet. Aanvankelijk verklaarde de trainer dat hij een roulatiesysteem hanteert en dat vooral de spelers in de as geregeld rust krijgen. Maar die uitleg lijkt niet meer te gelden voor Van Bommel, aangezien de Oranje-international twee duels op rij op de bank heeft moeten plaatsnemen. Bovendien zat naast Van Bommel ook Andreas Ottl op de bank, uitgerekend de speler die hem eerder had vervangen in de basis.

Klinsmann kwam dan ook met een andere verklaring, Van Bommel zou moeite hebben met het nieuwe systeem waarin de nieuwe trainer Bayern de laatste weken laat spelen. De uitlatingen van de coach komen nogal vaag over, aangezien bijvoorbeeld Miroslav Klose het seizoen erg matig was begonnen, maar wel op een basisplaats mocht blijven rekenen. Waarschijnlijk, zo concludeert dagblad Frankfurter Allgemeine, heeft Klinsmann nooit echt volledig vertrouwen gehad in Van Bommel. Dat zou dan ook verklaren waarom Bayern afgelopen zomer druk in de weer was Gennaro Gattuso weg te halen bij AC Milan. De Italiaanse balafpakker besloot echter niet in te gaan op de avances en bij te tekenen in Milaan.

Dat Van Bommel dan ook nog in de tweede competitiewedstrijd een geelrode kaart incasseerde en vervolgens tijdens de terugkeer na zijn schorsing heel wat minder agressief leek te spelen en duels uit de weg leek te gaan, was voldoende voor Klinsmann om zijn aanvoerder op de bank te zetten.

Van Bommel is echter niet het grootste probleem van Klinsmann. De voormalig Bundestrainer beleeft een beroerde competitiestart met Bayern. Na zeven duels staat Der Rekordmeister op de elfde plaats met negen punten. Zo slecht is de grootmacht uit Beieren niet meer begonnen sinds 31 jaar.

Na het teleurstellende 3-3 gelijkspel tegen Bochum, waarbij Bayern in de laatste tien minuten een 3-1 voorsprong uit handen gaf, eisten supporters al luidkeels het vertrek van de coach. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge wilde daar niets van weten. 'Wij hebben het volledige vertrouwen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen