Van den Berg schuldbewust na cruciale fout: 'Hier lig ik wel even wakker van'

PEC Zwolle beleefde zondag een valse start van het nieuwe seizoen door na een slechte eerste helft van FC Utrecht te verliezen (1-0). Aanvoerder Davy van den Berg nam de schuld voor die nederlaag na afloop op zich.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Van den Berg nam de band over van de gestopte Bram van Polen, maar gaf in zijn nieuwe rol niet bepaald het goede voorbeeld. Met een te slappe terugspeelbal leidde de 24-jarige middenvelder na een kwartier de openingstreffer van Utrecht in. Het bleek uiteindelijk de enige goal van de wedstrijd. En dus nam Van den Berg zich dat zeker kwalijk. 'Ik reken het mezelf aan, een klotebegin', zei hij na zondagmiddag afloop bij ESPN.

Er zat wel een gedachte achter de terugspeelbal, vertelde Van den Berg. 'Het passje was in de ruimte voor de keeper, zodat hij er tegenaan kon lopen. Maar ik had Toornstra niet gezien, toen voelde ik de bui al hangen. Dit is gewoon slecht. Ik lig hier wel even wakker van. Er wacht straks een klein meisje op mij als ik thuis kom, dus het leven gaat weer verder. Maar ik moet wel mensen om mij heen hebben, anders zit ik er lang mee.'

Trainer Johnny Jansen baalde van de slechte eerste helft. 'De tweede helft was het weer een wedstrijd en vergeet je zelf gelijk te maken, maar de eerste helft was absoluut niet goed genoeg. Je moet vooruit stappen en initiatief nemen. Als je blijft staan, geef je de tegenstander de ruimte om te voetballen. Dat afwachtende moet eruit, je moet met lef voetballen en klaar zijn om te duelleren en een bal vooruit te spelen. Dat waren we de eerste helft niet.'

Utrecht
Ron Jans was blij dat Utrecht de wedstrijd zonder publiek won. 'De eerste helft lieten we PEC in de hitte bijna niet over de middenlijn komen, het was een verdiende voorsprong. Dat wil je na rust uitbouwen, dan zie je dat de energie met deze temperaturen en zonder publiek een beetje weg was. De tweede helft waren we in balbezit heel matig. PEC was niet veel beter, maar kreeg wel een enorme kans om gelijk te maken. Gelukkig hebben we gewonnen, snel door.'