Van Hooijdonk: 'Je ziet Koeman coachen, maar het komt niet over'

Over de eerste helft waren Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk al niet te spreken, maar achteraf gingen de analytici nog een keer los op het Nederlands elftal. Oranje verloor kansloos bij Duitsland in de groepsfase van de Nations League.

Duitsland
Duitsland
1 - 0

'Dat was heel onterecht geweest', reageerde Van der Vaart bij de NOS toen hij het enige schot op doel van Oranje, in de negentigste minuut van Donyell Malen, bekeek. 'Een heel slechte avond voor het Nederlands elftal. Er zat werkelijk waar niets in. Wieffertje (Mats Wieffer, red.) viel nog goed in. Het enige lichtpuntje. Verder kan ik niets of niemand opnoemen. Eigenlijk is een 1-0 nederlaag nog weinig.'

Van der Vaart kon zijn ogen tijdens de wedstrijd amper geloven. 'Als je aan de bal zó zwak bent, dan geef je de tegenstander zoveel vertrouwen. Elke bal is ingeleverd. Alle makkelijke ballen gingen al fout. Eigenlijk kan je dan gewoon beter stoppen met voetballen.'

'Alles moest weer gerepareerd worden', vervolgde Van Hooijdonk. Hij memoreerde aan de verloren EK-wedstrijd tegen Oostenrijk (2-3). 'Het gevoel alsof ik dezelfde wedstrijd zat te kijken. Toen werden we de eerste helft ook helemaal weggespeeld. Door een dynamische ploeg, die snel vooruit wil. Nederland had daar wéér geen enkel antwoord op. Helemaal niets.'

'Wij hebben daar gewoon ontzettend veel moeite mee', reageerde Van Hooijdonk op het spel van Duitsland (en eerder Oostenrijk). 'Dát is modern voetbal. Zelf zijn we niet in staat dat te produceren. We kregen geen enkele grip. Ik zag bij de Duitsers allemaal dingen die ik bij Oranje niet zie, of niet zo vaak. En de afgelopen twee interlands al helemaal niet.'

Kritiek op Koeman
Van der Vaart richt ook zijn pijlen op bondscoach Ronald Koeman. 'Je kan niet iedereen wisselen, maar hij zal geschrokken zijn. Alleen ze hebben het steeds over een plan. Maar wat is dat plan dan? Dat viel in ieder geval in duigen. De tweede helft was wat beter, ja. Maar dat komt omdat het niet slechter kon.'

'Waarom wisselt hij dan pas in de rust?', sloot Van Hooijdonk zich aan bij de discussie. 'We hebben Koeman zien coachen, zien schreeuwen, maar het komt niet over. In de kleedkamer heb je vijftien minuten om dan wat duidelijk te maken, maar die eerste 45 minuten… Je zag meteen dat het fout ging. Het leek wel een Duitse rondo.'