Van Noppert tot Frenkie de Jong: deze spelers ontbreken bij Oranje

Reacties

De selectie van het Nederlands elftal leverde niet alleen de nodige nieuwe namen op, er ontbreken ook de nodige spelers. VI zet op een rij wie er in oktober allemaal niet bij zijn in de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Griekenland.

Van Noppert tot Frenkie de Jong: deze spelers ontbreken bij Oranje
© Pro Shots

Allereerst valt op dat Andries Noppert zijn plek in de selectie kwijt is. De 29-jarige doelman van SC Heerenveen was de laatste weken niet in vorm en moet zijn plaats afstaan aan Nick Olij, die wel sterk keepte voor Sparta Rotterdam. Ook ontbreekt Ian Maatsen, vorige maand werd de 21-jarige linksback van Chelsea nog wel opgeroepen door bondscoach Ronald Koeman. Door blessures was al duidelijk dat Koeman geen beroep kon doen op enkele belangrijke spelers.

Achterin zijn Sven Botman (Newcastle United) en Matthijs de Ligt (Bayern München), tegen Ierland nog basisspeler, niet op tijd fit voor het vervolg van de EK-kwalificatiereeks. Op het middenveld ontbreekt regisseur Frenkie de Jong (Barcelona) en voorin is behalve de al langer geblesseerde Memphis Depay (Atlético Madrid) ook Cody Gakpo afwezig. De aanvaller van Liverpool was in de vorige interlandperiode nog trefzeker tegen Griekenland en Ierland.

Door dat grote aantal afwezigen was er wat voor te zeggen geweest om nieuwe namen toe te voegen aan de selectie. Zo ontbraken Ryan Gravenberch en Jerdy Schouten in de voorselectie, maar de middenvelders van respectievelijk Liverpool en PSV hadden wellicht iets kunnen toevoegen na het wegvallen van De Jong. Koeman liet al weten dat hij niet blij was dat Gravenberch zich vorige maand afmeldde bij Jong Oranje om bij Liverpool te wennen aan zijn omgeving.

Voorin heeft Koeman door de blessures van Gakpo en Memphis ook weinig te kiezen, waardoor Brian Brobbey na zeven maanden terugkeert in de selectie. Omdat Vincent Janssen en Luuk de Jong zich niet langer beschikbaar stellen als international, is de bondscoach beperkt in zijn keuze. Joshua Zirkzee was wellicht een optie geweest, nu de 22-jarige spits dit seizoen een basisplaats heeft bij Bologna. De voormalige jeugdinternational zit er echter niet bij.

In de Eredivisie loopt met Calvin Stengs ook een speler rond die op basis van zijn vorm van de laatste weken zeker een kandidaat was geweest voor een plek in de selectie. De 24-jarige linkspoot is met drie goals en vijf assists uitgegroeid tot een belangrijke speler voor Feyenoord, maar moet zijn rentree in het Nederlands elftal nog even uitstellen. Stengs zat in maart 2021 voor het laatst bij de selectie toen hij nog speler was van AZ en speelde tot nu toe zeven interlands.

Vr 13 okt. 2023

Ma 16 okt. 2023

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep B EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
8
7
1
0
29-3
+26
22
2
Nederland
8
6
0
2
17-7
+10
18
3
Griekenland
8
4
1
3
14-8
+6
13
4
Ierland
8
2
0
6
9-10
-1
6
* Actueel tot en met 19 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.