Veelvraat Spanje wint na EK-titel ook Olympisch voetbalgoud

Spanje heeft na de EK-zege ook het Olympische goud behaald. De formatie van Santi Denia gaf in de reguliere speeltijd een 1-3 voorsprong nog uit handen, maar in verlenging zorgde Sergio Camello alsnog voor voetbalgoud. En dat terwijl Barcelona-middenvelder Fermín Lopez, de Spaanse uitblinker, al was gewisseld.

Frankrijk O23
nv
3 - 5
Spanje O23
Spanje O23

Nadat Enzo Millot dankzij geblunder van keeper Arnau Tenas na tien minuten Frankrijk even had laten dromen van het voetbalgoud, sloeg Spanje in een kwartier tijd ongenadig hard toe. Eerst werkte de vrijgelaten Fermín een voorzet vanaf rechts simpel binnen en vervolgens tikte hij een rebound van een voorzet vanaf de andere kant tegen de touwen. Een fraaie vrije trap van Álex Baena niet veel later zorgde voor een totale kentering in de wedstrijd.

Maar wel een terechte kentering, want Spanje was – vergelijkbaar zoals in de halve finale op het EK – aan de bal superieur voor rust aan het vooral fysiek sterke Frankrijk. Desondanks draaide het elftal van bondscoach Thierry Henry in de tweede helft de rollen om, met goede kansen voor onder anderen Manu Koné (op de lat en later een fraaie redding van Tenas) als gevolg. De aanvallende middenvelder van Borussia Mönchengladbach had echter wat pech in de afronding.

Via Anota Akliouche kwam er nog wel een ontzettend spannend slotoffensief van Frankrijk, dat hulp kreeg van de VAR. Een ietwat goedkope strafschop in blessuretijd werd koelbloedig benut door Jean-Philippe Mateta. Daarbij moeten de gedachten van de Spaanse mannen teruggegaan zijn naar de vrouwenploeg, die eerder op de dag in blessuretijd juist nog misten vanaf elf meter en zo brons misliepen (zie onder).

Werd een late strafschop ook de Spaanse mannen fataal? Nee. In de reguliere speeltijd raakte Spanje nog de paal, maar in de verlenging was het alsnog raak nadat Sergio Camello weggestuurd werd. De spits van Rayo Vallecano passeerde de uitstormende Guillaume Restes met een stifje en bezorgde Spanje na de EK-zege alsnog het Olympische voetbalgoud. Na een alles-of-niets-poging van Frankrijk counterde Spanje zich, opnieuw via Camello, zelfs nog naar een vijfde treffer.

Bekijk hier de samenvatting:

Mis niets van de Olympische Spelen met Eurosport/HBO Max.

Vr 9 aug.

Bij de vrouwen was er dus een domper voor het Spaanse voetbal: in de strijd om het brons bleek Duitsland namelijk een maatje te groot. Giulia Gwinn maakte na ruim een uur voetballen het enige doelpunt van de wedstrijd vanaf elf meter, nadat ze elf onderuit was gehaald door keepster Cata Coll. In blessuretijd kreeg Spanje nog de ideale kans op de gelijkmaker, maar de penalty van Alexis Putellas werd gestopt door Ann-Katrin Berger.