Villarreal op rand Europa, twee goals Riga

Met een indrukwekkende eindsprint is Villarreal hard op weg een plaats in het UEFA Cup-toernooi af te dwingen. Riga Mustapha (foto) was weer twee keer trefzeker namens Levante, dat te sterk was voor acht man van Valencia.

Villarreal-Athletic de Bilbao 3-1Met de zevende overwinning op rij klom Villarreal naar de zesde plaats op de ranglijst en lijkt de club een UEFA Cup-ticket in de wacht te gaan slepen. Dat heeft het voor een groot deel te danken aan de doeltreffendheid van Diego Forlán.

De Uruguayaan was tegen Bilbao weer twee keer trefzeker en bracht zijn totaal in de laatste twaalf wedstrijden op liefst dertien doelpunten. Met twee goals, waaronder een benutte strafschop, binnen een tijdsbestek van drie minuten maakte Forlán een 1-0 achterstand ongedaan. Een eigen doelpunt van Ustaritz deed de rest: 3-1.

Bilbao moet door de nederlaag nog vol aan de bak op de laatste speeldag. De Basken hebben nog slechts één punt voorsprong op een degradatieplaats.

Atlético Madrid-Celta de Vigo 2-3Atlético Madrid dreigt de grote verliezer te worden in Spanje. Door de 3-2 thuisnederlaag tegen Celta de Vigo zakten de Madrilenen naar de zevende plaats, met een punt achterstand op Villarreal en Real Zaragoza, dat een punt pakte tegen Real Madrid (2-2).

Twee goals van Maxi Rodríguez waren voor Atlético onvoldoende voor de winst. De thuisclub beëindigde de thuiswedstrijd met tien man (rode kaart Peter Luccin) en drie tegentreffers.

Celta mag met name Fernando Baiano danken dat het nog kans maakt op lijfsbehoud. De Braziliaan scoorde twee keer. Yago nam het andere doelpunt voor zijn rekening.

Levante-Valencia 4-2In een wedstrijd die werd ontsierd door vier rode kaarten speelde Levante zich veilig. Riga Mustapha had slechts drie minuten nodig om de score te openen. De geboren Ghanees met de Nederlandse nationaliteit zorgde vlak na rust ook voor 3-1. Mustapha trof in zijn laatste zeven wedstrijden zeven keer doel.

Ondanks de zekerheid van de vierde plaats lijkt het seizoen voor Valencia in mineur te eindigen. De ploeg moest liefst drie rode kaarten incasseren. Doelman Santiago Cañizares moest al na tien minuten het veld ruimen na het veroorzaken van een strafschop, die door Salva Ballesta werd benut voor de
2-0 van Levante. Ook Roberto Ayala en Carlos Marchena haalden het einde van het duel niet.

Real Betis Sevilla-Osasuna 0-5Real Betis Sevilla kreeg in eigen stadion een oorwassing te verwerken en is daardoor nog niet zeker dat het ook volgend seizoen op het hoogste niveau uitkomt. Middenmoter Osasuna leefde zich uit en won met liefst 5-0. Javier Flaño, Pierre Webó, Valdo en Ion Sola (twee keer) waren de doelpuntenmakers.

Real Sociedad-Racing Santander 0-0Ook in Anoeta was er sprake van een kaartenregen: negen keer geel en twee keer rood. Het elftal van Racing Santander was bij het eindsignaal gereduceerd tot een negental, maar Real Sociedad profiteerde niet van de overtalsituatie:
0-0. Voor de thuisclub is dat duur puntenverlies aangezien het nu in de laatste wedstrijd van het seizoen drie punten moet pakken om kans te houden op lijfsbehoud.