Vålerengen: zeldzame prestatie in clubhistorie

Vålerengen IF heeft donderdag een historische prestatie geleverd. De Noorse club van speler/trainer Kjetil Rekdal plaatste zich ten koste van het Poolse Wisla Krákow voor het eerst in de clubhistorie voor de derde ronde van het UEFA Cup-toernooi.

Vålerengen schakelde Wisla uit via strafschoppen. Nadat de heenwedstrijd in Oslo drie weken geleden in 0-0 was geëindigd, kwamen beide ploegen ook in de return niet tot scoren. Voormalig Noors international Lars Bohinen benutte uiteindelijk de beslissende strafschop namens VIF.

Vålerengen nam tien keer eerder deel aan een Europees toernooi. Alleen in het seizoen 1998/99, in het inmiddels opgeheven Europa Cup II-toernooi, overleefde de ploeg ooit eerder de tweede ronde. Destijds verloor VIF in de kwartfinale van Chelsea (0-3, 2-3).

Voor Vålerengen is de historische prestatie het derde goede nieuws in korte tijd. Twee weken geleden won de kwakkelende ploeg ternauwernood de promotie/degradatie-wedstrijden tegen Sandefjord (0-0, 5-3), zodat het zijn verblijf op het hoogste niveau met minimaal één jaar kon verlengen.

Bovendien raakte de club daags na dat duel bevrijd van haar financiële problemen. De Noorse investeerder John Frederiksen was bereid de schuld van bijna vier miljoen euro volledig af te lossen namens de club.

Bekijk hier al onze video's