Vrijdenker Tuchel stunt in Duitsland met Mainz 05

FSV Mainz 05 is dé sensatie in Duitsland dit seizoen. De kleine club won de eerste vijf competitieduels en is daarmee met een straatlengte voorsprong koploper in de Bundesliga.

Vrijdenker Tuchel stunt in Duitsland met Mainz 05

Twee jaar geleden promoveerde Mainz naar de Bundesliga en de grote man achter de opmars is trainer Thomas Tuchel. De pas 36-jarige coach, die door Mainz zelf werd opgeleid, heeft geen dure vedetten die het verschil maken, maar hij smeedde een homogeen team waarin volgens zijn filosofie iedereen bevriend is met elkaar en hij zelf de mentor is.

Tuchel is een eigenzinnige man, een vrijdenker. Hij dringt zijn spelers geen speelwijze op, maar discussieert elke dag met hen over de tactiek en laat hen ook meebeslissen. Iedereen spreekt elkaar met de voornaam aan, elke ochtend moeten spelers, trainers en overige medewerkers elkaar groeten, terwijl ze elkaar in de ogen moeten aankijken en tijdens de training mogen ze elkaar niet onderuit schoffelen.

Plezier, kameraadschap en respect zijn de kernwoorden in Tuchels optiek. Aan de andere kant heeft hij een handvest opgesteld en wie de regels overtreedt, krijgt meteen straf: die speelt de volgende wedstrijd niet. Zelf wil hij in de media op de achtergrond blijven; uitnodigingen voor tv-optredens schuift hij door naar zijn spelers en hetzelfde geldt voor commerciële schnabbels.

Hij doet niet aan contactonderhandelingen. 'Ik blijf of ik blijf niet, ik laat me niet door een paar euro’s meer of minder leiden', liet hij al weten. Vorig seizoen eindigde Mainz onder leiding van Tuchel op een knappe negende plaats, maar deze jaargang verrast de club pas echt. Die Nullfünfer hebben na vijf duels vijf punten voorsprong op nummer twee 1899 Hoffenheim.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen