Waarom Pelé eigenlijk ook zeven keer de Gouden Bal heeft gewonnen

Reacties

Hoewel Pelé internationaal wordt beschouwd als een van de beste voetballers aller tijden, won hij officieel nooit een Gouden Bal. Tot 1995 konden alleen Europese spelers de prestigieuze onderscheiding winnen. In 2016 kreeg de donderdag overleden Braziliaanse icoon toch nog de erkenning die hij hem toekwam.

Waarom Pelé eigenlijk ook zeven keer de Gouden Bal heeft gewonnen
© Pro Shots

Pelé domineerde het mondiale voetbal toen de Gouden Bal-verkiezing pas net bestond, maar kreeg de prijs nooit uitgereikt vanwege de simpele reden dat die oorspronkelijk was bedoeld voor de Europees Voetballer van het Jaar. Dus toen O Rei de wereld veroverde met Brazilië en Santos kregen spelers als Raymond Kopa, Alfredo Di Stéfano en Denis Law de Ballon d'Or uitgereikt. Natuurlijk ook allemaal legendes van wereldformaat.

De prijs van de FIFA voor Wereldvoetballer van het Jaar bestond toen nog lang niet (die werd pas voor het eerst uitgereikt in 1991), maar de wereldvoetbalbond riep Pelé in december 2000 samen met Diego Maradona wel uit tot FIFA Speler van de Eeuw. Een jaar eerder hadden de voormalige winnaars van de Gouden Bal de Braziliaanse legende ook al uitgeroepen tot Speler van de Eeuw in een verkiezing van France Football.

Maradona, die ook nooit een Gouden Bal won, en Pelé kregen in respectievelijk 1995 en 2013 ook nog een Gouden Bal uitgereikt als oeuvreprijs voor hun rijke carrières. En in 2016 publiceerde France Football ter ere van het zestigjarig bestaan van de Ballon d'Or-verkiezing een herziene lijst van winnaars vóór 1995. Volgens die herberekening had Pelé zeven Gouden Ballen gewonnen. Inderdaad, evenveel als recordhouder Lionel Messi.

herziene gouden bal-verkiezing

Jaar Oorspronkelijk Alternatief
1958 Raymond Kopa (Fra) Pelé (Bra)
1959 Alfredo Di Stéfano (Spa) Pelé (Bra)
1960 Luis Suárez (Spa) Pelé (Bra)
1961 Omar Sivori (Ita) Pelé (Bra)
1962 Josef Masopust (Tsj) Garrincha (Bra)
1963 Lev Yashin (USR) Pelé (Bra)
1964 Denis Law (Sch) Pelé (Bra)
1970 Gerd Müller (Dui) Pelé (Bra)
1978 Kevin Keegan (Eng) Mario Kempes (Arg)
1986 Igor Belanov (USR) Diego Maradona (Arg)
1990 Lothar Matthäus (Dui) Diego Maradona (Arg)
1994 Hristo Stoichkov (Bul) Romário (Bra)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.