Wat de prestatie van 'SuperAger' Zlatan nog indrukwekkender maakt
Je weet dat het zo is, maar toch dubbelcheck je tijdens wedstrijden van AC Milan of Zlatan Ibrahimovic echt wel 39 lentes telt. De Zweed gaat zaterdag tegen Atalanta Bergamo verder met zijn missie om AC Milan zijn oude grandeur terug te geven.
Wat is de overeenkomst tussen Julio Baptista, Djibril Cissé, Dimitar Berbatov, Theo Janssen en Ibrahimovic? Het zijn allemaal spelers die in 1981 het levenslicht zagen en allang niet meer actief hadden moeten zijn in het futuristische jaar 2021. Voor tachtig procent van dit rijtje gaat deze vlieger ook op, maar ondertussen spot Ibrahimovic met alle wetten.
Bij zijn basisrentree na te zijn gerevalideerd van een hamstringblessure nam het 39-jarige fenomeen maandagavond meteen maar de volledige productie voor zijn rekening tijdens het uitduel met Cagliari (0-2 winst). Met twaalf competitiedoelpunten in slechts acht optredens noteert de 116-voudige Zweedse international een moyenne waar zelfs aanvallers die zich kansrijk wanen voor de Gouden Bal doorgaans niet bij in de buurt komen.
Onderwerpen we de Serie A-treffers van Ibrahimovic in dit seizoen aan een nadere beschouwing, dan valt op dat ze bijna altijd cruciaal zijn.
Goal 1: Bologna-thuis, 1-0 (eindstand 2-0)
Ibrahimovic klimt tussen twee verdedigers in om een fraaie voorzet van Theo Hernández in te koppen. Een atletisch hoogstandje.
Goal 2: Bologna-thuis, 2-0 (eindstand 2-0)
Zo moet je strafschoppen nemen: Ibrahimovic knalt een penalty in de kruising; doelman Lukasz Skorupski heeft geen schijn van kans.
Goal 3: Internazionale-uit, 0-1 (eindstand 1-2)
Ibrahimovic kan zeker ook missen vanaf de strafschopstip. Het overkomt hem ook tegen Internazionale. In de rebound is de voormalige Ajacied echter alert.
Goal 4: Internazionale-uit, 0-2 (eindstand 1-2)
Na een weergaloze counter rondt Ibrahimovic af op aangeven van Rafael Leão. De Zweed ziet waar de ruimte ligt en stelt zich slim op tussen de verdedigers van Internazionale.
Goal 5: AS Roma-thuis, 1-0 (eindstand 3-3)
Bij dit doelpunt komen veel van de kwaliteiten van Ibrahimovic samen. Eerst houdt hij de bal vast, waardoor AC Milan een aanval kan opzetten. Als Leão aan de bal komt, loopt de Zweed weg uit de rug van Marash Kumbulla. De talentvolle Portugees schat de loopactie op waarde en geeft een pass die zijn ervaren ploeggenoot nét kan controleren. Ibrahimovic omspeelt vervolgens keeper Antonio Mirante.
Goal 6: AS Roma-thuis, 3-2 (eindstand 3-3)
Opnieuw een penalty: deze keer wordt Mirante door Ibrahimovic verleid om een verkeerde hoek te kiezen.
Goal 7: Udinese-uit, 1-2 (eindstand 1-2)
Van het dozijn Zlatan-goals is deze het meest uitgelicht. AC Milan dreigt averij op te lopen bij Udinese, maar Ibrahimovic denkt daar anders over. Met een prachtige omhaal bezorgt hij De Rossoneri de zege. Het is vooral ook knap hoe de aanvaller voorafgaand aan zijn hoogstandje het defensieve duo van Udinese opzij zet.
Goal 8: Hellas Verona-thuis, 2-2 (eindstand 2-2)
Nadat hij eerder in het duel een strafschop heeft gemist, is Ibrahimovic uit op wraak. Het is ongelooflijk hoe hij in de blessuretijd als een soort eenmansleger het doel van Hellas Verona bestookt. Uiteindelijk moet Marco Silvestri zich gewonnen geven bij een kiezelharde kopbal.
Goal 9: Napoli-uit, 0-1 (eindstand 1-3)
Een van de beste verdedigers ter wereld, Kalidou Koulibaly, laat zich verschalken door Ibrahimovic, die doel treft met het hoofd op aangeven van Hernández. Zlatan heeft simpelweg eerder dan de bewierookte verdediger door dat er een kans aan zit te komen.
Goal 10: Napoli-uit, 0-2 (eindstand 1-3)
Koulibaly - Zlatan, 0-2. Deze keer loopt Ibrahimovic slim weg bij de verdediger van Napoli om bij de tweede paal een voorzet van Ante Rebic binnen te schieten. Later in het duel loopt de Zweed een blessure op die hem lang aan de kant zou houden.
Goal 11: Cagliari-uit, 0-1 (eindstand 0-2)
Bij zijn rentree in de basis is het al na zeven minuten raak. Uit een zelf afgedwongen strafschop slaat Ibrahimovic toe.
Goal 12: Cagliari-uit, 0-2 (eindstand 0-2)
Zoals zo vaak flirt de Zweed met buitenspel. Deze keer is de timing van de loopactie perfect. De pass van achteruit is van Davide Calabria, het diagonale schot met links is van Ibrahimovic.
Wat opvalt zijn twee dingen: alle treffers van Ibrahimovic hadden op een of andere manier waarde. De 3-0 in een regelmatige zege zit er niet tussen. Verder is de variëteit aan doelpunten bijzonder: hoogstandjes, kopballen, droge knallen na slimme loopacties, strafschoppen; Ibrahimovic beheerst het allemaal. Nog steeds.
Ibrahimovic past naadloos in het tijdperk van de SuperAger, waarin de 78-jarige Joe Biden president van de Verenigde Staten is en mensen sowieso veel meer dan vroeger tot op zeer hoge leeftijd belangrijke functies uitoefenen.
Ondanks zijn twee jaar bij Los Angeles Galaxy bekleedt Ibrahimovic nu de gedeelde zesde plaats op de lijst van trefzekerste 35-plussers in een van de grote vijf Europese competities (Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A en Ligue 1) sinds het ontstaan van de Premier League in 1992/93. Dit klassement - zie onder - wordt aangevoerd door Luca Toni, die Antonio Di Natale en Fabio Quagliarella onder zich houdt. De vierde stek van Francesco Totti onderstreept dat de Serie A dé competitie is waar aanvallers met een veteraanleeftijd huis kunnen houden.
Speler | Goals na hun 35ste verjaardag |
---|---|
Luca Toni | 56 |
Antonio Di Natale | 54 |
Fabio Quagliarella | 47 |
Francesco Totti | 43 |
Teddy Sheringham | 40 |
Aritz Aduriz | 35 |
Zlatan Ibrahimovic | 35 |
Claudio Pizarro | 30 |
Jorge Molina | 29 |
Massimo Maccarone | 28 |
De productiefste aanvaller in een enkel seizoen sinds 1992/93 in de genoemde competities is Quagliarella, die in 2018/19 liefst 26 keer raak schoot of kopte. De aanvaller van Sampdoria telde 36 jaar aan het einde van die jaargang. Ibrahimovic moet nog veel spelers boven zich dulden, maar heeft uiteraard nog een fiks aantal duels te gaan. Bovendien mag de Zweed zich nu al, nog steeds sinds 1992/93, de trefzekerste 38-plusser noemen in een van de vijf toonaangevende Europese competities.
Wie wedstrijden van beide iconen heeft gezien, kan zich nauwelijks voorstellen dat Ibrahimovic nu al ouder is dan Roger Milla ten tijde van het WK 1990. De Kameroener was natuurlijk een fenomeen op dat toernooi, maar wel in de rol van invaller die het niet meer heel goed kon belopen. Hopelijk zien we 31 jaar na dato opnieuw een krasse knar aan het werk op een eindtoernooi: een EK met Ibrahimovic zou bijna bij voorbaat al geslaagd zijn.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login