Willem II leert Ajax hoe te scoren

Willem II zorgde voor de grootste verrassing van het Amstel Cup-toernooi van dit seizoen door zich ten koste van Ajax te plaatsen voor de finale. Dat mogen de Amsterdammers vooral zichzelf verwijten, want zij misten de makkelijkste kansen: 1-0.

Willem II leert Ajax hoe te scoren

'Hoe groot wil je ze hebben?', zag je coach Danny Blind en zijn assistent Gerard van der Lem denken na weer een gemiste kans. Daar had het tweetal alle reden toe, want Ajax kreeg mogelijkheden volop om Oscar Moens te passeren.

Dat gebeurde niet, al stonden bijvoorbeeld drie Ajacieden oog in oog met de doelman: Steven Pienaar zag Frank van der Struijk zijn inzet van de lijn koppen, Angelos Charisteas schoot onhandig tegen de liggende doelman aan en Nicolae Mitea knalde van dichtbij een rebound op de lat, terwijl Moens al kansloos op het gras lag.

Nigel de Jong en Martijn Reuser Het was het verhaal van de wedstrijd. Ajax voetbalde het beste en creëerde een enorm aantal mogelijkheden, maar slaagde er niet in Moens te passeren. Willem II beperkte zich tot tegenhouden en venijnig counteren.

Dat ging de ploeg van coach Robert Maaskant goed af. De eerste de beste aanval leverde direct een doelpunt op. Jatto Ceesay ontsnapte over rechts, zijn voorzet vloog over de in buitenspelpositie staande Iwan Redan, waarna bij de tweede paal Tom Caluwé heel kalm doelman Hans Vonk klopte.

Zo bereikte Willem II voor de derde keer in zijn historie de bekerfinale (die het al twee keer eerder won, in 1944 en 1963) én pakten de Tricolores een ticket voor de UEFA Cup.

Bekijk hier al onze video's