Winnend Sparta loopt opnieuw in op koploper Zwolle

Voor FC Zwolle dreigt het scenario van vorig seizoen. Sparta verkleinde de achterstand op de koploper tot drie punten. De Rotterdammers wonnen, de Zwollenaren speelden gelijk.

Waar FC Zwolle vorig seizoen een ruime voorsprong op de ranglijst uit handen gaf en RKC kampioen zag worden, verkleinde achtervolger Sparta Rotterdam maandagavond opnieuw de achterstand. Onderin de Jupiler League lijkt de verdwenen degradatievrees voor opluchting en resultaat te zorgen.

FC Volendam – FC Zwolle 2-2Op bezoek bij Volendam zat Zwolle na 25 minuten spelen op rozen door treffers van Nassir Maachi en Bart van Hintum. Zoals vaker dit seizoen gaf Zwolle de zeker lijkende zege echter uit handen. Ahmed Ahahaoui en Robert Mühren (foto) waren trefzeker en dwongen een gelijkspel af.

Door de puntendeling ziet Zwolle Sparta opnieuw naderen. Waar het verschil in de winterstop nog liefst vijftien punten was, hebben de Rotterdammers door een uitstekende serie het gat verkleind tot slechts drie punten.

Sparta Rotterdam – FC Den Bosch 2-0Sparta Rotterdam boekte tegen FC Den Bosch de negende overwinning op rij. Gijs Luirink en invaller Mario Bilate zorgden pas na rust voor de doelpunten. De topper tussen nummer vier FC Den Bosch en nummer twee Sparta Rotterdam kwam moeizaam op gang. De thuisploeg moest het spel maken, maar kwam voor de rust maar zelden voor de goal van FC Den Bosch-doelman Bruno Appels.

Kort na de rust werd Sparta gevaarlijker. De Spartanen namen het initiatief en kwamen verdiend op voorsprong door Gijs Luirink. De spits kopte een vrije trap van Illias Bel Hassani prima binnen. Daarbij was wel een dubieuze rol voor FC Groningen-aanwinst Paco van Moorsel weggelegd, die vergat mee te lopen met de gretige Luirink.

Acht minuten later verdubbelde Mario Bilate op prachtige wijze de score. Met de rug naar de goal nam de invaller de bal ineens op de voet. Een prachtige omhaal waar Appels geen antwoord op had. In het vervolg van de tweede helft probeerde FC Den Bosch nog wel de aansluitingstreffer te maken, maar kwam het niet door de hechte defensie van de Spartanen.

Door de overwinning is Sparta Rotterdam al zestien duels ongeslagen. AGOVV Apeldoorn – FC Oss 3-2Afgelopen week kwam het bericht dat geen enkele Topklasser wilde promoveren. Dat gegeven zorgde voor opluchting bij hekkensluiter AGOVV. Vojtech Schulmeister was tegen Oss de grote man bij de thuisploeg door alle drie de treffers voor zijn rekening te nemen. Met zijn productie maakte hij de openingstreffer van Mark Koot ongedaan. In de ultieme slotfase verkleinde Bart van Muyen nog wel de marge tot 3-2. Door de zege doet AGOVV de rode lantaarn over aan FC Emmen.

FC Emmen – SC Veendam 0-2Door de overwinning van AGOVV was het duel tussen Emmen en SC Veendam een treffen waarbij de verliezer op de laatste plaats terecht zou komen. De bezoekers gingen door doelpunten van Jonathan Opuku en Dan Romann met de zege aan de haal, waardoor Emmen de nieuwe hekkensluiter is.

Fortuna Sittard – MVV Maastricht 2-0Danny Hoesen opende de Limburgse spektaculair. Op eigen veld nam de huurling van Fulham al in de eerste minuut het openingsdoelpunt voor zijn rekening. MVV kwam ondanks verwoede pogingen niet meer langszij en zag hoe Ramon Voorn in de slotfase voor de eindstand tekende.

Overige uitslagenSC Cambuur – FC Dordrecht 4-0Telstar – Willem II 1-0Helmond Sport – Almere City FC 2-0Go Ahead Eagles – FC Eindhoven 1-3 Foto: VI Images