Winnende Kuijt: 'Mijn assist was zó mooi'

Dirk Kuijt heeft met Liverpool de halve finale van de Europa League bereikt. De Katwijker had met een goal en een assist een groot aandeel in de 4-1 overwinning op Benfica. Door de winstpartij maakten The Reds de uitnederlaag (2-1) ruimschoots goed.

Kuijt nam na 27 minuten het voortouw. De aanvaller kopte uit een corner van Steven Gerrard de openingstreffer binnen. Toch twijfelde landgenoot én arbiter van dienst Björn Kuipers op advies van zijn assistent aan de geldigheid van het doelpunt. De Nederlandse scheidsrechter besloot uiteindelijk de goal wel goed te keuren.

'De grensrechter dacht dat de bal werd verlengd en dat ik buitenspel zou hebben gestaan', vertelt Kuijt na afloop voor de camera van Eredivisie Live. 'Maar daar was geen sprake van en de arbitrage durfde de fout te herstellen. Gelukkig maar, want het was een zuivere goal.'

De openingtreffer van de Nederlander leidde de ineenstorting van de Portugezen in. 'Vanaf dat moment begonnen we te voetballen en raakte Benfica van slag', aldus Kuijt. 'Dat was opvallend, aangezien Benfica 27 wedstrijden op rij ongeslagen was.' Lucas zorgde zes minuten na het doelpunt van Kuijt al voor de 2-0.

In de tweede helft deelde Fernando Torres met twee doelpunten de definitieve nekslag uit. De assist voor de derde goal kreeg de Spanjaard, na een razendsnelle uitval, al glijdend van Kuijt. De Nederlander was blij met zijn voorzet. 'Mijn assist was zó mooi, het was net zo lekker als zelf scoren.' De eretreffer op Anfield Road (Oscar Cardozo) bleek er een voor de statistieken.

In de halve finale treedt Liverpool aan tegen Atlético Madrid. Op 22 april spelen de Engelsen eerst in Spanje, om een week later te proberen de eindstrijd te bereiken. De Europa League lijkt de enige optie voor de ploeg van trainer Rafael Benitez om het seizoen nog glans te geven.

In de FA Cup was Kleinduimpje Reading te machtig voor Liverpool en in de Premier League lijkt de vierde plek zo goed als uit zicht. Manchester City staat vier punten los en heeft ook nog eens een wedstrijd minder. De vierde positie geeft recht op deelname aan de voorronde van de Champions League.