Amsterdamse gifbeker blijkt nog lang niet leeg

Ajax en Ronald Koeman zitten in een uiterst lastige fase, maar de gifbeker blijkt nog lang niet leeg. Woensdag bleek dat andermaal in Tel Aviv, waar de Amsterdammers op de zoveelste nederlaag werden getrakteerd: 2-1.

Amsterdamse gifbeker blijkt nog lang niet leeg

Ronald Koeman repte in de voorbabbel nog van een overrompelingstactiek. 'Agressief beginnen en het initiatief nemen, zoals Ajax betaamt.' Je kant het als coach mooi uitdokteren, maar op het veld kwam daar niets van terecht.

Van een mak Maccabi Tel Aviv, dat zich in Amsterdam nog gewillig naar de slachtbank had laten leiden, was in het eigen stadion in ieder geval niets meer over. De ploeg toonde zich goed georganiseerd, en daarmee wist Ajax geen raad.

Maccabi kreeg halverweg de eerste helft zelfs de beste kans, maar Barukh Dego kopte op de paal. De Amsterdammers konden daar pas op slag van rust iets tegenover zetten. Rafael van der Vaart faalde echter toen hij oog in oog verscheen met doelman Liran Straubel.

Onmiddellijk na de pauze kreeg Ajax de rekening voor z'n zwakke spel gepresenteerd. John Heitinga mocht zich dat aanwrijven, omdat hij tot twee maal toe slapjes ingreep. Eerst op het doorkoppen van Ishmael Addo, vervolgens op de inzet van Dego, 1-0.

Nauwelijks later ging de jonge verdediger opnieuw in de fout. Hij speelde veel te zacht terug op Stekelenburg, die prompt op Dego knalde: 2-0.

Het duel won na die treffer weliswaar aan amusementswaarde en Ajax kwam - door nood gedwongen - weliswaar uit z'n schulp, maar meer dan een late treffer van Daniël de Ridder leverde het de ploeg niet op.

De Amsterdamse gifbeker blijkt dus nog lang niet leeg. 'Europees overwinteren' is sinds kort het Amsterdamse motto, maar na de nederlaag in Tel Aviv is ook die ogenschijnlijk haalbare missie nog lang niet volbracht.

Bekijk hier al onze video's