'Binnen minuut in de luren gelegd door Johan'

Daar stond hij dan op de ski's alsof er niets aan de hand was. Gebronsd gelaat, slank en rank in een - logisch - fraai oranje jack. Nieuwsgierige webredacteur klikt zijn spullen vast en gaat met zijn posse in de achtervolging.

'Binnen minuut in de luren gelegd door Johan'

Bij het naderen van een klasje kinderen (zijn kleinkinderen?) geeft hij in het voorbijgaan wat tips in een mengelmoes van Nederlands en Spaans. Maar maakt zich daarna - voor zover mogelijk voor een voetballer met o-benen op ski's - snel en soepel uit de voeten.

VI.nl-paparazzo geeft niet op en schakelt een tandje bij. Doel blijft binnen bereik zonder hem lastig te vallen. 'Zo iemand benader je niet', vertelde een Catalaanse vrouw in En un momento dado die vanaf het eerste moment dat ze hem zag alle andere mannen maar niks meer vond.

De tocht lijkt eindeloos, totdat el flaco plots een diepe kom in skiet en oversteekt naar een parallelle piste. Nog laat de groep van drie niet los en maakt de sprong in het diepe. Maar zodra de achtervolgers beet denken te hebben, gooit hij er een onnavolgbare schijnbeweging uit, versnelt vanuit het niets en steekt terug over naar de originele piste, de stalkers spartelend en machteloos achterlatend onderin de kom.

Nog geen minuut voorbij en nu al in de luren gelegd als Vogts en consorten bijna dertig jaar geleden. Johan Cruijff is onnavolgbaar, zelfs op de lange latten. Mijn nieuwe Cruijff-moment, en zelfs als ik het zou willen, zou ik het nooit na kunnen doen.

Bas Heijt

Bekijk hier al onze video's