Cruijff relativeert zijn rol als adviseur van Ajax

Johan Cruijff relativeert zijn rol bij Ajax. 'Ik hoor niet in een commissie thuis, ik ben geen trainer, ik ben geen directeur en ik ben geen voorzitter. Niets.'

Cruijff relativeert zijn rol als adviseur van Ajax

Cruijff bevestigde dat de ledenraad van Ajax hem heeft gevraagd vorm te geven aan het voetbaltechnische beleid van de Amsterdamse club. 'Ik ga zeggen welke organisatievorm het beste is en dan zit mijn rol erop', beschreef Cruijff zijn rol voor de camera's van de NOS.

Die rol lijkt enigzins beperkt. In het rapport van de commissie Coronel worden twee vormen voor het technische beleid beschreven. Of er komt een sterke, ervaren trainer, die volgens Engels model ook als een soort technisch directeur werkt. Of er komt een minder machtige trainer die een ervaren en sterke technisch directeur boven zich krijgt.

'Ze hebben mij gevraagd: Kies de beste vorm. Ik ben verantwoordelijk voor de volgende organisatie die er komt te staan', legde Cruijff zijn nieuwe opdracht uit. 'Ik heb wel een plan, maar ik ga daar nog niets over zeggen.' De zestigjarige clubicoon wilde ook niet uitweiden over de gevolgen qua personeel, bijvoorbeeld over de toekomst van de huidige technisch directeur Martin van Geel en kandidaat-coach Marco van Basten. Maar het lijkt waarschijnlijk dat hij een grote invloed zal hebben op de persoonlijke invulling van de nieuwe technische leiding.

Directeur wil Cruijff niet worden. 'Ben je gek! Dat is iets waar ik niets van begrijp. (...) Ik doe het omdat Ajax mijn club is en omdat het een parel is van het Nederlandse voetbal. Als je dan ziet dat de club verschrompelt, dan doet dat pijn.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen