De lucratiefste wedstrijd ter wereld staat weer op het programma
De belangen zijn ontzettend groot, de verdiensten nog groter. En de wedstrijd komt er weer aan. Nee, het gaat niet om de finale tussen Tottenham Hotspur en Liverpool in de Champions League, maar natuurlijk om de promotiestrijd tussen Aston Villa en Derby County.
De berekeningen verschijnen elk jaar weer rond deze periode van het jaar in de media. Hoeveel miljoen krijgt een Premier League-club dit jaar? In de competitie waar de tv-gelden veruit het hoogste liggen een zeer belangrijke vraag. De financieel directeuren van Aston Villa en Derby County zullen alvast gespiekt hebben naar wat mogelijk te wachten staat.
Die twee clubs strijden komende maandag om de pot met goud. Op Wembley staan de nummer vijf en zes van het Championship tegenover elkaar in de play-offs voor een bedrag dat richting de tweehonderd miljoen euro gaat. Dat is ruim twee keer zoveel als alle achttien Eredivisie-clubs bij elkaar krijgen voor een volledig seizoen.
Het heeft dus alles te maken met die enorme berg tv-gelden in Engeland. De twintig Premier League-clubs van dit seizoen verdeelden een slordige drie miljard euro aan televisiegeld dit seizoen. Via nationale en internationale inkomsten had elke club dit seizoen recht op een bedrag van ruim negentig miljoen euro, ongeacht de eindklassering op de ranglijst. Dat is meer dan de begroting van Ajax voor dit seizoen.
In Engeland is er echter nog veel meer te verdienen voor clubs op het hoogste niveau. Er is een bonus te verdienen aan de hand van je eindklassering (hoe hoger je eindigt, hoe hoger de bonus) en er worden hoge bedragen uitgekeerd als de wedstrijd van een club live wordt uitgezonden. Liverpool verdiende daar dit seizoen zo'n veertig miljoen euro aan, maar ook kleinere clubs als AFC Bournemouth en Watford deelden met ruim dertien miljoen euro aardig mee.
Wat een promotie naar de Premier League nog aantrekkelijker maakt, is de parachuteregeling die de competitie treft voor gedegradeerde clubs. Het verschil aan inkomsten tussen het hoogste niveau en het Championship is fors en om dat te compenseren krijgen gedegradeerde clubs een vastgesteld percentage van wat normaal verdiend was aan tv-gelden. Zo zal Fulham, dat vorig seizoen promoveerde via de play-offs en dit seizoen weer degradeerde, ruim veertig miljoen opstrijken via de parachuteregeling. Dat kan in 2020 weer gebeuren, als de club niet promoveert volgend seizoen. We moeten toch weer met een vergelijking komen: buiten de traditionele topdrie van de Eredivisie heeft geen enkele andere Nederlandse club zo'n hoge begroting.
En dus zijn de ogen maandag op Engeland gericht. Aston Villa - Derby County begint om 16.00 uur en is ook een strijd tussen twee Chelsea-iconen. John Terry is assistent-manager van Aston Villa, Frank Lampard coach van Derby County.
En laten we vooral de Nederlandse inbreng niet vergeten. Bij Derby County staat Kelle Roos hoogstwaarschijnlijk onder de lat tijdens de miljoenenwedstrijd, ook Florian Jozefzoon mag dromen van een glansrol in het shirt van Derby County. Bij Aston Villa is Anwar El Ghazi een gewaardeerde basiskracht, mogelijk krijgt hij de kans om het doelpunt van zo'n tweehonderd miljoen euro te maken.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login