Doelpunt Robben bezorgt Bayern plaats in halve finale

Bayern München heeft zich in een fantastische wedstrijd ten koste van Manchester United geplaatst voor de halve finale van de Champions League. De Duitsers verloren op Old Trafford met 3-2, maar dat was genoeg na de 2-1 winst uit het eerste onderlinge duel.

Manchester United, met Wayne Rooney verrassenderwijs in de startopstelling, begon furieus aan de wedstrijd. De ploeg van trainer Alex Ferguson overliep de Duitsers en stond binnen tien minuten spelen al op een riante 2-0 voorsprong.

De 1-0 kwam op naam van Darron Gibson. De Schot punterde een slim balletje van Rooney in de korte hoek binnen. De Duitse doelman Hans-Jörg Butt zag er overigens niet goed uit. Bij de tweede treffer trof de goalie geen enkele blaam. Met een weergaloos hakballletje zorgde Nani op aangeven van Valencia voor de 2-0.

Na een minuut of twintig ging de storm iets liggen en kwam de ploeg van trainer Louis van Gaal beter in de wedstrijd. Toch duurde het nog tot de veertigste minuut totdat Bayern voor het eerst gevaarlijk werd voor het doel van Edwin van der Sar. De sluitpost redde knap op een inzet van Ivica Olic.

Een minuut later leek United de genadeklap uit de delen. Opnieuw was het duo Valencia (assist) - Nani (doelpunt) trefzeker. Toch maakte Bayern München de wedstrijd kort voor rust weer spannend. Olic reageerde alert op een doorkopbal van Thomas Müller en faalde ditmaal niet: 3-1.

Na rust een compleet ander wedstrijdbeeld. Bayern, gesteund door de gedachte dat een enkel doelpunt een plaats in de finale zou opleveren, werd brutaler. Toen de Engelsen binnen vijf minuten ook nog eens met tien man kwamen te staan, nadat de jonge back Rafael na een overtreding op Franck Ribéry beging en zijn tweede gele kaart incasseerde, rook Bayern bloed.

Manchester United werd met de minuut meer teruggedrongen. Het tweede en bevrijdende doelpunt van Bayern viel een kwartier voor tijd: Arjen Robben volleerde een ingestudeerde hoekschop van Ribéry in de verre hoek binnen, waardoor de Duitsers zich verzekerden van een plaats in de halve finale. Tegenstander is daarin Olympique Lyon.

Overigens zal Mark van Bommel de eerste halve finalewedstrijd aan zich voorbij moeten laten gaan. De aanvoerder ontving een gele kaart en is automatisch een wedstrijd geschorst.