Fenerbahçe: Pi-Air heeft eindelijk zijn titel

Fenerbahçe kroonde zich afgelopen zondag met een 4-0 zege bij Denizlispor voor de vijftiende keer tot kampioen van Turkije. De grote man bij de volksclub uit Istanbul was zonder twijfel Pierre van Hooijdonk. De 34 jarige international vierde het eerste landskampioenschap uit zijn lange loopbaan. Ook tegen Denizlispor tekende de spits weer voor de beslissende eerste treffer.

Fenerbahçe: Pi-Air heeft eindelijk zijn titel

Van Hooijdonk was van meet af aan de uitblinker bij de topclub uit het Aziatische gedeelte van de stad Istanbul. Met zijn doeltreffende vrije trappen, zijn professionele instelling en zijn leiderschap werd de lange aanvaller vrijwel direct een voorbeeld voor zijn medespelers en volgens sommige Turkse media zelfs voor het hele Turkse voetbal.

De Duitse Fenerbahçe-coach Christoph Daum gebruikte Van Hooijdonk bewust als leider van de herrijzenis van de club die in de voorbije seizoenen vaak zeer moeizaam presteerde. Zoals in de vorige jaargang nog toen de club zevende werd en zich niet eens wist te plaatsen voor Europees voetbal. Iets waar Fener in de huidige jaargang alleen maar voordeel van had. De fysieke belasting van de spelers was daardoor minder dan die van bij voorbeeld Besiktas en Galatasaray. Aanvankelijk leek Besiktas de grote concurrent van Fenerbahçe. Halverwege het seizoen keek Fener zelfs nog tegen een grote achterstand aan. In de eerste weken van dit jaar stortte Besiktas echter in, waardoor Van Hooijdonk en de zijnen in een mum van tijd een voorsprong konden nemen. Maar ook Fenerbahçe werd zenuwachtig en morste punten, waardoor het in de slotfase van het seizoen alsnog werd bedreigd door Trabzonspor, dat tot aan de nederlaag van afgelopen weekeinde tegen Galatasaray (2-4) elf duels op rij won.

Opnieuw bleek dat Van Hooijdonk van onschatbare waarde kan zijn. De aanvaller scoorde 23 keer en tekende voor negen assists. Die deelde de spits vooral uit in de tweede helft van het seizoen toen hij vaak achter de andere aanvallers Tuncay Sanli en Marcio Nobre acteerde. Zoals vaak wisten zijn ploeggenoten te profiteren van het werk van Van Hooijdonk. In het verleden gold dat onder anderen voor John Lammers (NAC), Nuno Gomes (Benfica) en Jon-Dahl Tomasson (Feyenoord). Bij Fenerbahçe scoorden ook Tuncay (19) en Nobre (11) veel in het kielzog van Oranje's record-invaller.

Ondanks het feit dat de spits eerder uitkwam voor de succesvolle topclubs Celtic, Benfica en Feyenoord slaagde hij er nog niet eerder in om landskampioen te worden. 'Het is me gelukt om overeind te blijven in een competitie waar veel buitenlanders onderuitgaan. Dat maakt me gelukkig', jubelde Pi-Air in het AD. 'Ik heb hier op sportieve wijze bewezen in een voor mij totaal onbekende omgeving aan de top belangrijk te kunnen zijn. Daar ben ik echt enorm trots op. En nu gaan we ook nog Champions League spelen. Vind je het gek dat ik me af en toe afvraag, waer ik in ben terecht gekomen. Dit is een heel mooie droom.'

Voor Van Hooijdonk staat er in de laatste wedstrijd, thuis tegen Malatyaspor, nog wel wat op het spel. De spits heeft ook nog zicht op de nationale topscorerstitel. Daarvoor moet hij wel Zafer Biryol van Konyaspor (25 treffers) zien te achterhalen.

Bekijk hier al onze video's