Gakpo gedeeld topscorer EK geworden

Reacties

Cody Gakpo is zondagavond samen met vijf andere spelers topscorer van het EK 2024 geworden. In de finale tussen Spanje en Engeland lukte het geen speler om zijn doelpuntentotaal op meer dan drie te krijgen. Daardoor wordt de topscorerstitel deze editie gedeeld.

Gakpo gedeeld topscorer EK geworden
Spanje
Spanje
2 - 1
Engeland
Engeland

Met Cody Gakpo, Dani Olmo, Ivan Schranz, Jamal Musiala, Harry Kane en Georges Mikautadze stonden er voorafgaand aan de finale zes spelers op drie doelpunten. De UEFA heeft echter besloten om de procedure voor dit EK wat aan te passen. De afgelopen jaren werd bij een gelijke stand gekeken naar het aantal assists dat de topscorer gaf en daarna naar het aantal speelminuten dat hij ervoor nodig had om tot de goals te komen.

Dit jaar heeft de UEFA besloten om de topscorerstitel te geven aan alle spelers die op hetzelfde aantal staan, net zoals dat tot aan 2012 ook is gegaan. In 2012 werd Fernando Torres topscorer op basis van het aantal speelminuten ten opzichte van de andere spelers met drie goals en één assist. In 2020 werd Cristiano Ronaldo topscorer op basis van het aantal assists (één) ten opzichte van Patrick Schick (allebei vijf goals).

Gakpo produceerde namens Nederland twee doelpunten in de groepsfase van het EK. Zowel tegen Polen als tegen Oostenrijk zorgde hij voor de gelijkmaker. In de achtste finale tegen Roemenië was hij goed voor een goal en een assist. Mochten de regels van de afgelopen toernooien nog van toepassing zijn geweest, dan was Olmo nu alleen topscorer. Hij had het hoogste aantal assists (twee).

Jaar Topscorer Aantal goals
1960 François Heutte (Frankrijk), Viktor Ponedelnik (USSR), Valentin Ivanov (USSR), Dražan Jerković (Joegoslavië), Milan Galić (Joegoslavië) 2
1964 Jesús María Pereda (Spanje), Ferenc Bene (Hongarije), Deszö Novák (Hongarije) 2
1968 Dragan Džajić (Joegoslavië) 2
1972 Gerd Müller (West-Duitsland) 4
1976 Dieter Müller (West-Duitsland) 4
1980 Klaus Allofs (West-Duitsland) 3
1984 Michel Platini (Frankrijk) 9
1988 Marco van Basten (Nederland) 5
1992 Henrik Larsen (Denemarken), Karl-Heinz Riedle (Duitsland), Dennis Bergkamp (Nederland), Tomas Brolin (Zweden) 3
1996 Alan Shearer (Engeland) 5
2000 Patrick Kluivert (Nederland), Savo Milošević (Joegoslavië) 5
2004 Milan Baroš (Tsjechië) 5
2008 David Villa (Spanje) 4
2012 Fernando Torres (Spanje) 3
2016 Antoine Griezmann (Frankrijk) 6
2020 Cristiano Ronaldo (Portugal) 5
2024 Cody Gakpo (Nederland), Dani Olmo (Spanje), Ivan Schranz (Slowakije), Jamal Musiala (Duitsland), Harry Kane (Engeland), Georges Mikautadze (Georgië) 3
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.