Gewetensbezwaarde Dejagah verder onder vuur

Askhan Dejagah krijgt extra gelegenheid de controverse rond zijn persoon het hoofd te bieden. VfL Wolfsburg heeft de jonge middenvelder op last van hoofdsponsor Volkswagen vrijgesteld van de training.

Gewetensbezwaarde Dejagah verder onder vuur

Dejagah kwam deze week in het middelpunt van de belangstelling te staan toen hij vanwege persoonlijke redenen de uitnodiging voor Jong Duitsland had afgewezen. De ploeg van coach Dieter Eilts neemt het vrijdag in Tel Aviv op tegen Israël.

De in Teheran geboren middenvelder had zelf niet te veel willen uitweiden over het waarom. Het vermoeden is sterk dat zijn besluit politiek gemotiveerd was. 'Ik heb meer Iraans dan Duits bloed in mijn aderen', zei Dejagah. 'Daarnaast doe ik het uit respect, omdat mijn ouders Iraans zijn.'

Dejagah zit in een spagaat tussen zijn geboorteland Iran en het land waar hij al sinds zijn jeugd woont. De jeugdinternational vreest voor represailles voor de verwanten die nog in het Perzische land wonen als hij met Duitsland aantreedt in Tel Aviv. Voor Iraanse staatsburgers is het bij wet verboden af te reizen naar Israël.

Inmiddels bemoeit de politiek zich ook met de zaak-Dejagah. 'De afzegging is onmogelijk en compleet onacceptabel', tekende Bild op uit de mond van CDU-fractievoorzitter Friedbert Pflüger.

De Duitse bond accepteerde de uitleg van de 21-jarige Dejagah. Maar inmiddels is op het bondsbureau in Frankfurt doorgedrongen dat de bond zich mogelijk in de vingers heeft gesneden. 'We zullen niet accepteren dat een international op basis van zijn wereldbeschou-wing een interland afzegt', reageerde bondsvoorzitter Theo Zwanziger op de commotie. Maar daarmee is de geest nog niet terug in de fles. 'Eilts en technisch directeur Matthias Sammer hebben de argumenten van Ashkan gerespecteerd', zegt Dejagahs zaakwaarnemer Jörg Neubauer in Hamburger Abendblatt. 'Als de DFB Ashkan nu niet meer wil oproepen, zouden ook Eilts en Sammer niet meer voor de bond mogen werken.'

Dejagah heeft met zijn zwijgende houding de problemen deels in de hand gewerkt. Vahid Hashemian was in 2004 een soortgelijke discussie op andere manier voor. De Iraanse international wachtte met zijn toenmalige club Bayern München een bezoek aan Maccabi Tel Aviv. Vanwege een rugblessure kon hij het Champions League-duel in Israël laten schieten.

Bekijk hier al onze video's