Het ingehouden gesnik van zijn moeder motiveert Rashford voor altijd

Reacties

Dat Manchester United-aanvaller Marcus Rashford allesbehalve een doorsnee voetballer is werd dit jaar duidelijk. De 23-jarige Engelsman ontpopte zich tijdens de coronacrisis als voorvechter in de strijd tegen kinderhonger in het Verenigd Koninkrijk en in het kerstnummer van VI werd daar uitgebreid bij stilgestaan.

Het ingehouden gesnik van zijn moeder motiveert Rashford voor altijd
© Pro Shots
Dit artikel verwijst naar een verhaal uit de kersteditie van VI. Bestel de extra dikke en luxe editie hier.

Met zijn campagne kreeg hij zelfs premier Boris Johnson en zijn regering zover om mee te doen, tot het Britse Lagerhuis de hand op de knip besloot te houden. De aanvaller van Manchester United ging niet bij de pakken neerzitten, maar zette juist nog een stapje extra. Met steun van het bedrijfsleven kreeg Rashford in een week tijd miljoenen maaltijden geleverd aan gezinnen met kinderen die in armoede opgroeien.

© Instagram

Het is geen toeval dat juist Rashford zich hier hard voor maakt. De Engels international mag nu dan zwemmen in het geld, hij vergeet nooit waar hij vandaan komt. 'Het geluid staat me nog zó helder voor de geest', zo valt te lezen in het kerstnummer van VI. 'Het ingehouden gesnik als mijn moeder de slaap probeerde te vatten na een werkdag van veertien uur en zich toch grote zorgen maakte of we rond konden komen van haar loon.'

Op zijn elfde werd Rashford mede daarom door moeder Melanie naar het jeugdinternaat van The Red Devils gestuurd. Het was geen keuze uit luxe. 'Pas later besefte ik hoe moeilijk die keuze geweest moet zijn. Ze moest als alleenstaande moeder een gezin draaiende houden door keihard te werken, maar het was niet genoeg. Vaak waren we afhankelijk van de voedselbank, of liefdadige buren', memoreert de voetballende activist, die als dank voor zijn inzet zelfs werd geridderd. Paul Pogba dankte zijn ploeggenoot op geheel eigen wijze. Op Rashford's 23ste verjaardag doopte hij Rashy om tot 'Prince of England'.

De hoofdrolspeler zelf blijft er nuchter onder. 'Door mijn talent heb ik een betere toekomst gekregen, maar voor heel veel mensen is er geen uitgestoken hand die ze uit de ellende trekt’, vertelt Rashford, die niet van plan is op zijn lauweren te gaan rusten. 'Dat was vroeger mijn grootste angst, comfortable worden. Dan krijg je niks meer voor elkaar namelijk. Met de dingen waar ik me voor inzet, wil ik juist steeds meer.'

In het kerstnummer van VI en op VI PRO is het volledige verhaal van Marcus Rashford te lezen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester United
Meer over Manchester United
Meer M. Rashford
Meer over M. Rashford
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.