Internationale pers eensgezind over strafschopmoment met Dumfries

De voetbalwereld keek woensdag mee naar Nederland – Engeland en moest door de late goal van Ollie Watkins in allerijl aan de slag. Uit de artikelen in de rest van Europa blijkt veel steun voor de felbetwiste beslissing van Felix Zwayer om Harry Kane een penalty te geven na een vermeende overtreding van Denzel Dumfries op de Engelsman.

1 - 2
Engeland
Engeland

'De 1-0 van Xavi Simons was een streling voor het oog, maar al snel begon Engeland zowaar goed te voetballen', zag Het Laatste Nieuws. 'Kane was dreigend en werd aangetikt door Dumfries, die zijn been onnodig hoog liet hangen. Er was een grote leegte in de tweede helft. Zelden was het contrast tussen twee helften groter. In de toegevoegde tijd was daar dan tóch het delirium, met de ingevallen Watkins die in de heldenrol kroop. De spits van Aston Villa dompelde Nederland in diepe rouw door De Vrij af te houden en vervolgens heerlijk in de verste hoek te knallen.'

Schlagerfestijn

Sportschau zag een goed begin van Oranje. 'Nederland begon vol aanvalsdrang en al snel lag de bal in het Engelse net. De tegenstander sloeg snel terug. Dumfries was te laat, scheidsrechter Zwayer bekeek het op de monitor en besloot snel dat het een strafschop was. De Engelsen waren nu echt in de wedstrijd, ook na rust kwam er van Nederland niks in aanvallend opzicht. In de slotfase werd het een open wedstrijd, Watkins schoot raak en Engeland juichte.'

De Frankfurter Allgemeine Zeitung had vooral van de sfeer genoten. 'De Gelbe Wand kleurde oranje, op het veld heeft Engeland desondanks gewonnen. Het was een duel tussen twee zwaargewichten in het voetbal, een duel waardoor de lucht rond het Westfalenstadion al de hele avond ijlde. In een sfeer die het midden hield tussen een Schlagerfestijn en een openluchtfestival ging het er vanaf de eerste minuut vol op. De correcte beslissing van Zwayer leidde de 1-1 in. Engeland hield het gaspedaal ingedrukt, tot Nederland in de tweede helft weer controle nam. Bij het aangeven van twee minuten blessuretijd, besliste Watkins de wedstrijd.'

Oranje beter na rust

In Spanje keken ze met extra belangstelling mee. Ze zagen hoe Oranje na rust niet kreeg wat het qua veldspel verdiende. 'Engeland heeft een nieuwe held', aldus het Spaanse Mundo Deportivo over Watkins, die zondag tegenstander is van La Furia Roja. 'De avond werd geopend door een spectaculaire goal van Simons, maar de Engelsen hadden vaker met dit bijltje gehakt. De penalty voor de Engelsen kwam voort uit de roekeloosheid van Dumfries. Kane schoot raak, daarna deelden de Engelsen de lakens uit. Koeman greep in de rust in, na rus was Oranje beter. Alles wees op verlenging, maar er verscheen uit het niets een held.'

Marca: 'Engeland reageerde goed op Simons' poeier die de 1-0 betekende en kreeg een penalty na slordig optreden van Dumfries. Na die goals raakten de ploegen daarna om beurten het aluminium. Na rust werd Nederland met de minuut sterker, het viel te zien dat Engeland een uur extra in de benen had. Zoals zo vaak gebeurde echter het onverwachte. Watkins scoorde, duizenden in het oranje keken alsof ze hun laatste oortje versnoept hadden.'

'Watkins benut enige kans'

In Frankrijk en Italië zagen ze een efficiënt Engeland. 'De Engelsen lieten zich niet van de wijs brengen door de vroege goal van Xavi Simons en kregen een strafschop toen Dumfries Kane raakte. Daarna was Engeland beter, Phil Foden raakte de paal met een gekruld schot. Koeman zette wat om, en in de tweede helft kreeg Engeland maar één echte kans. Ze scoorden er wel uit: Watkins schoot raak, de vreugde van de Engelse fans was niet te beschrijven', valt te lezen in L'Équipe.

De in Milaan gevestigde sportkrant Gazzetta dello Sport, tot slot, is hard voor Internazionale-speler Dumfries. 'Hij trapte Kane, de VAR gaf een penalty. Wat het voor wedstrijd was? Een geweldige, eerlijk gezegd. Nederland startte goed, Engeland nam het over. Na rust was het minder mooi, met minder kansen, geslotener. Southgate zet Cole Palmer en Watkins erin en de rest is geschiedenis.'