Lab Pep: het beste voetbal ooit in de Premier League?
Manchester City gaat zaterdagmiddag voor de zeventiende zege op rij in de Premier League. VI's Süleyman Öztürk over de aantrekkingskracht van de ploeg van Pep Guardiola.
Wanneer je het voetbal serieus neemt, mag je eigenlijk geen wedstrijd van Manchester City meer missen. Het is een puur journalistieke constatering: in het laboratorium van Pep Guardiola gebeuren spannende dingen. Of je het nu hebt over keeper Ederson die het meevoetballen van achteruit een hele nieuwe dimensie geeft, de ontluiking van Kevin De Bruyne tot een soort voetballende Transformer, het snelle terugveroveren van de bal, de verdedigers die tegelijkertijd middenvelders zijn of de aanvallers die met hun loopacties of niet-loopacties spelen met de ruimtes op het veld. Alles in het voetbal is al een keer uitgevonden, maar toch is de context elke keer anders. Manchester City voegt een smaak toe aan het voetbal die er nog niet was.
Guardiola begon anderhalf jaar geleden aan wat je rustig de moeilijkste trainersklus uit zijn carrière mag noemen: het domineren van de Premier League. Vijf duels op rij winnen in Engeland is al een hele prestatie. Chelsea kende afgelopen seizoen een ijzersterke serie van dertien gewonnen competitiewedstrijden op rij voordat Tottenham Hotspur de reeks beëindigde. In die periode werd de basis gelegd voor de landstitel.
Manchester City heeft inmiddels zestien Premier League-duels op rij gewonnen nadat het tijdens de tweede speelronde de voorlopig enige twee punten van dit seizoen liet liggen. Thuis tegen het Everton van toen nog manager Ronald Koeman werd het 1-1. The Citizens speelden de hele tweede helft met een man minder nadat Kyle Walker vlak voor rust kort achter elkaar twee gele kaarten pakte. Zestien gewonnen wedstrijden op rij dus. Het is even waanzinnig als onvoorstelbaar. Met 5-0 winnen van Liverpool, met 1-2 op Old Trafford, met 3-1 tegen Arsenal, met 0-1 uit bij Chelsea en vorige week de 4-1 zege op Tottenham Hotspur. Sommige uitslagen zijn misschien wat geflatteerd, maar als je kijkt naar de ranglijst wordt er voetbal met twee snelheden gespeeld. Het is helemaal niet de vraag óf City kampioen wordt. De vraag is of we op dit moment naar het beste voetbal sinds de oprichting van de Premier League zitten te kijken. Steeds meer deskundigen wijzen die kant op.
Natuurlijk is topvoetbal voor een deel verpest door het grote geld. Manchester City kan kopen wie het wil. Guardiola hoeft maar op een knopje te drukken en Benjamin Mendy, Kyle Walker en Ederson komen binnenrollen. Geld is geen issue. Daar kun je wat cynisch van worden. Na elke overwinning kun je zeggen: ‘500 miljoen euro, wat is er precies knap aan de prestaties van Manchester City?’
Toch is het niet veel trainers gegeven om met topmateriaal ook topvoetbal te spelen. Voetbal dat zo opwindend is dat je er gebiologeerd naar blijft kijken. En bovendien: het is niet alleen maar kopen, maar ook spelers beter maken. Je kunt een hele lijst van opstellen van City-miljonairs die onder Guardiola aantoonbaar beter zijn geworden.
De competitie is dan niet spannend meer. Des te spannender is het om naar Manchester City te kijken en de manier waarop het voetbal onder onze ogen een klein beetje verandert.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login