'Loting van UEFA-competities voortaan door computer uitgevoerd'

Reacties

Met de komst van de nieuwe formats van de UEFA-competities gaan ook de lotingceremonies er vanaf volgend seizoen een stuk anders uitzien. Dit meldt Sky Sports.

'Loting van UEFA-competities voortaan door computer uitgevoerd'
© Pro Shots

De Champions League, Europa League en Conference League worden vanaf volgend seizoen uitgebreid, van 32 naar 36 teams. Ook wordt de groepsfase ingewisseld voor één grote hoofdfase, waarin teams acht wedstrijden spelen tegen verschillende tegenstanders.

Door deze uitbreiding zou een loting in de oude stijl niet meer praktisch zijn. De UEFA berekende dat een handmatige loting volgend seizoen tussen de drie en vier uur zou duren en dat er zo'n negenhonderd balletjes met clubnamen nodig zouden zijn. In plaats daarvan laat de UEFA vanaf volgend seizoen het denkwerk over aan een computer.

Een Engels bedrijf is bezig met het ontwikkelen van de software voor de loting in de nieuwe stijl. De eerste clubs worden wel handmatig getrokken tijdens de lotingceremonie, waarna de computer deze clubs koppelt aan acht verschillende tegenstanders. Op deze manier denkt de UEFA dat het de lotingceremonie net als vandaag de dag kan beperken tot zo'n 35 minuten.

De Eredivisie vaardigt volgend seizoen minimaal twee clubs af aan het vernieuwde toernooi van de Champions League. De kampioen en runner-up pakken een ticket voor de hoofdfase, de nummer drie van de Eredivisie gaat het voorportaal van het elitetoernooi in. Gezien de huidige prestaties op de coëfficiëntenlijst is de kans groot dat er ook in het seizoen 2025/26 minimaal twee Eredivisie-clubs de Champions League ingaan.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.