Meer dan honderd vrouwelijke profs schrijven FIFA aan om Saoedische deal

Reacties

Meer dan honderd vrouwelijke voetballers hebben in een gezamenlijk statement de FIFA opgeroepen om een sponsordeal met oliegigant Saudi Aramco te beëindigen. De speelsters, met onder anderen Vivianne Miedema, vinden de samenwerking onaanvaardbaar vanwege de mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië.

Meer dan honderd vrouwelijke profs schrijven FIFA aan om Saoedische deal

De brief, ondertekend door 106 profspeelsters uit 24 landen, is maandag gepubliceerd. De FIFA maakte in april van dit jaar bekend een partnerschap aan te gaan met staatsoliemaatschappij Saudi Aramco, dat voor 98,5 procent in handen is van Saoedi-Arabië.

De vrouwen vragen zich onder andere af hoe LGBTQ+-spelers Saudi Aramco kunnen promoten, omdat Saoedi-Arabië volgens het statement LGBTQ+-relaties criminaliseert. Ook wordt aangekaart dat FIFA's belofte om klimaatverandering tegen te gaan niet samengaat met de samenwerking.

'Deze brief laat zien dat dit is waar we als spelers niet voor willen staan en accepteren binnen het vrouwenvoetbal', zegt Miedema in het statement. 'Het is simpel: deze sponsoring is in tegenspraak met de eigen verplichtingen van de FIFA op het gebied van de mensenrechten en de planeet.'

Ook onder anderen Tessel Middag (Rangers), Loes Geurts (BK Häcken), Ziva Henry en Amber Verspaget (Feyenoord), Jill van den Ende en Manon van Raay (ADO Den Haag) hebben de brief ondertekend.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.