NAC verslaat zeer matig PSV

PSV lijkt de weg kwijt. Het avondje NAC leverde de thuisploeg een verdiende overwinning op, terwijl de landskampioen voor een derde maal in de laatste vier duels verloor en tevens Kevin Hofland geblesseerd zag uitvallen. Cristiano (foto) maakte het mooiste doelpunt.

Geen enkel moment maakte PSV de indruk dat de regerend kampioen voorafgaand aan het seizoen de grote favoriet was om de landstitel te veroveren. In negentig minuten speeltijd was PSV slechts een keer gevaarlijk, maar Arnold Bruggink schoof de bal net voorlangs het doel van doelman Gábor Babos.

Tegenstander NAC had meer kansen om te scoren. Met een beetje meer geluk, had de ploeg van coach Henk ten Cate dan ook met grotere cijfers gewonnen dan de 2-0 uitslag die na afloop op het scorebord stond. Tussen de prachtige omhaal van Cristiano (35ste minuut, 1-0) en de koele 2-0 (85ste minuut) van Glenn Salmon, misten Cristiano en Youssouf Hersi grote kansen. De Braziliaan had bovendien pech dat een kopbal van hem op de paal ketste.

Afgegaan op het aantal kansen en het veldspel, is de overwinning van NAC verdiend. Maar tot de openingstreffer, lieten ook de Bredanaars weinig zien. Tot dat moment was het duel zelfs slaapverwekkend.

PSV-coach Erik Gerets had zijn elftal op een aantal plaatsen gewijzigd. In de verdediging posteerde hij Rob Wielaert als rechtsback en debutant Léon Hese als centrale verdediger (in plaats van de geblesseerde Yuri Nikiforov), als linksbuiten startte Georgi Gakhokidze, en in het centrum van de aanval startten John de Jong en Jan Vennegoor of Hesselink. Veel leverde dat niet op. De Eindhovense ploeg speelde te traag en toonde weinig fantasie.

NAC kwam verrassend op voorsprong via een knappe omhaal van Cristiano. De Braziliaan profiteerde, nadat PSV er niet in slaagde een voorzet van Earnest Stewart te ruimen. In de tien minuten die volgden tot aan het rustsignaal ontsnapte PSV aan een grotere achterstand, door missers van Cristiano en Hersi. Bovendien ontsnapte Kevin Hofland aan een rode kaart toen hij de doorgebroken Hersi onderuithaalde.

Hofland keerde echter niet terug na rust vanwege een kuitblessure. Gerets verkoos om Mark van Bommel op de plaats van Hofland te zetten en liet Eric Addo op de bank. Zonder Van Bommel creëerde PSV niets in de aanval. Ook invallers Bruggink en Mateja Kezman richtten niets uit.

Een blunder van Van Bommel leidde vijf minuten voor tijd de beslissing in. Salmon ontfutselde de international de bal en lepelde de bal over de uitgekomen Ronald Waterreus.