Oranje verloor slechts één keer van Roemenië

Reacties

Het Nederlands elftal staat in de achtste finale van het EK tegenover Roemenië en dat wordt de vijftiende keer dat de Roemenen getroffen worden in een interland. Een blik op het - succesvolle - verleden van Oranje tegen de Oost-Europeanen.

Oranje verloor slechts één keer van Roemenië
© Pro Shots
Roemenië
Roemenië
Di 2 jul.
18:00
Nederland
Nederland

De historie tussen Nederland en de komende EK-tegenstander gaat ver terug. Toen Roemenië nog een Koninkrijk was stond het Nederlands elftal vol amateurspelers tegenover het land. Dat was toevallig genoeg ook in een achtste finale, maar dan van de Olympische Spelen van 1924. Feijenoorder Kees Pijl werd de grote man in die wedstrijd, hij maakte vier doelpunten in de 6-0 zege. Oranje zou uiteindelijk sneuvelen in de halve finale, tegen Uruguay.

Voor de tweede wedstrijd tegen Roemenië moeten we een flinke sprong maken. Pas in 1968 stonden de landen weer tegenover elkaar, ditmaal in vriendschappelijk verband. Tegen een elftal met spelers als Rinus Israël, Wim Jansen, Willem van Hanegem, Rob Rensenbrink en Willy van der Kuijlen hield Roemenië het verrassend op een doelpuntloos gelijkspel.

In totaal speelde Oranje driemaal gelijk tegen Roemenië, in 1968, 1974 en 2007. Laatstgenoemde was ook het jaar waarin de Roemenen hun enige zege boekten op Oranje. Dorin Goian was op 13 oktober 2007 de enige doelpuntenmaker tijdens het duel in de EK-kwalificatieperiode. In totaal scoorde Roemenië maar drie keer tegen Oranje. In Groep G eindigde de komende EK-tegenstander uiteindelijk knap boven Oranje, dat zich wel plaatste voor het EK van 2008.

Op dat toernooi zou Nederland tegenover Roemenië staan in de groepsfase. Na spectaculaire resultaten tegen Italië (3-0) en Frankrijk (4-1) behield Oranje zijn perfecte score door Roemenië met 2-0 te verslaan. Klaas Jan Huntelaar en Robin van Persie scoorden in de tweede helft. Van Persie is - samen met de eerder genoemde Pijl - topscorer tegen de Roemenen met vier treffers.

VI blikte onlangs terug op het EK van 2008

Memphis Depay is van de huidige internationals de enige die tot scoren kwam tegen Roemenië. In 2017 stonden de landen voor het laatst tegenover elkaar, de oefeninterland in Boekarest ging met 0-3 gewonnen. Memphis brak de wedstrijd open, waarna Ryan Babel en Luuk de Jong voor de eindstand zorgden.

Nederland-Roemenië in cijfers
Gespeeld: 14 interlands
Winst Oranje: 10
Gelijkspel: 3
Winst Roemenië: 1
Doelcijfers: 29-3 in het voordeel van Oranje

Alles over het EK

Tijdens het EK bundelen we het laatste EK- en Oranje-nieuws op onze EK 2024-pagina. Alle wedstrijden zijn hier te vinden.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.