Onbegrip in Duitsland over 'verbrijzelde' EK-droom van Maatsen

Reacties

In Duitsland kijken ze met de nodige verbazing naar de definitieve EK-selectie van Oranje die Ronald Koeman woensdagmiddag bekendmaakte. Met name de afwezigheid van Bundesliga-sterspeler Ian Maatsen zorgt voor onbegrip bij onze oosterburen.

Onbegrip in Duitsland over 'verbrijzelde' EK-droom van Maatsen
© Pro Shots

Maatsen speelt sinds januari voor Borussia Dortmund, waar hij binnen no time een vaste waarde is geworden. De door Chelsea verhuurde linksback speelt een sterke tweede seizoenshelft in Duitsland en mag zich zaterdag opmaken voor de finale van de Champions League tegen Real Madrid. Het is het laatste wapenfeit van dit seizoen voor Maatsen, die laatste schifting net als de geblesseerde Marten de Roon, Nick Olij en Quinten Timber niet wist te overleven.

'Bitter nieuws voor Maatsen', zo begint Sportbild. 'Na zijn uitstekende prestaties in de Bundesliga en Champions League hoopte Maatsen deel te nemen aan het EK. Die droom is nu verbrijzeld.'

Ook Kicker zet zijn vraagtekens bij de afwezigheid van Maatsen. Volgens het Duitse medium beschikt Oranje deze zomer over slechts één linksback in de selectie, en aan spelers op die positie 'is wel behoefte'. Koeman gaf op de persconferentie tekst en uitleg waarom hij Maatsen liet afvallen.

Koeman legt uit waarom Maatsen niet bij de EK-selectie zit.

'Een behoorlijk verrassende beslissing van Koeman. Hoewel Maatsen nog geen internationale cap op zijn naam heeft staan, zijn de alternatieven bij Oranje schaars. Met de ervaren Daley Blind zit er nu nog maar één echte linksback in de ploeg, die niet bepaald voorbestemd is voor het voorkeurssysteem van Koeman', aldus het medium, dat er stellig van overtuigd is dat het Nederlands elftal in een systeem met drie centrale verdedigers en wingbacks wil gaan spelen.

De Duitse constatering over het gebrek aan Oranje-linksbacks staat haaks op de teksten van Koeman. De bondscoach gaf in de persconferentie aan dat hij in Blind, Nathan Aké en Micky van de Ven opties aan de linkerkant ziet. Hoe Koeman dat in zijn beoogde systeem wil gaan gieten, liet hij vooralsnog in het midden.

Bestel de EK-special

Perfect voorbereid zijn op het EK in Duitsland? Bestel dan hier de EK-special van VI, met daarin onder meer de verwachte opstellingen van alle landen en een exclusief interview met bondscoach Ronald Koeman.
Bekijk hier al onze video's
Meer Europees Kampioenschap
Meer over Europees Kampioenschap
Meer I. Maatsen
Meer over I. Maatsen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.